Akadálymentes természeti élmény fogyatékkal élő gyermekek számára

A PaNaNet+ projekt keretében magyar és osztrák környezeti nevelési neveléssel és ökoturizmussal foglalkozó szakemberek részére Nürnberg térségében megvalósított tanulmányút során a Balaton-felvidéki Nemzeti Park két munkatársa is gyarapíthatta tudását a témában.

Az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Programban megvalósuló PaNaNet+ projekt egyik kiemelt célja a sérült és fogyatékkal élő gyermekek természeti élményszerzésének elősegítése környezeti nevelési, ökoturisztikai programokon keresztül. 2017. október 10-14 között a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság magyar és osztrák környezeti nevelőknek, sérült gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak szervezett tanulmányutat Nürnberg térségében, hogy az ottani jó gyakorlatokat személyesen megismerve és átélve 2018-ban magyar és nemzetközi szakértőkre-, illetve a mintegy 30-35 résztvevő közösségi tudására építve valósítsa meg továbbképzési programját.

Fotó: Fűzfa Zoltán

Magyar oldalról a PaNaNet+ projektben részt vevő 3 nemzeti park igazgatóság (Fertő-Hanság, Őrségi, Balaton-felvidéki) mellett a Nyugat-Dunántúl régióból további ökoturizmussal és környezeti neveléssel foglalkozó szervezetek és számos speciális, fogyatékos gyermekekkel foglalkozó intézmény is kapcsolódott a programhoz.  

„Nemzeti parki környezeti nevelőként megtapasztaltuk azt, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek indoor és outdoor környezeti neveléséhez hiányos a felkészültségünk. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy e gyermekek életminőségének javításában komoly lehetőségek rejlenek, ha a természeti élményszerzés lehetőségét minél inkább képesek vagyunk kiterjeszteni számukra. A projekt keretében magyar és osztrák nemzeti parki, natúrparki és civil szervezetekben dolgozó környezeti nevelőknek, valamint a fogyatékkal élő gyermekeket fejlesztő pedagógusok részére nyílik lehetőség, hogy elsajátíthassák azokat a technikákat, amelyek révén a természeti élményszerzés magas színvonalon biztosítható e gyermekek részére is.” - mondta el Fersch Attila a Nemzeti Park osztályvezetője, a program szakmai koordinátora.

Az ötnapos bajor tanulmányút célkitűzése az érdeklődés felkeltése és elköteleződés megalapozása volt a téma iránt. A résztvevők egy része napi kapcsolatban van sérült-, fogyatékkal élő gyermekekkel az egységes gyógypedagógiai módszertani intézményben (EGYMI), sokaknak viszont még nem volt kapcsolata ilyen gyermekekkel, de meg van bennük a nyitottság, hogy környezeti nevelési programjukba, kínálatukba felvegyék a célcsoportnak szánt speciális programokat.

Fotó: Fűzfa Zoltán

Az osztrák-magyar vegyes csoport nem érkezett üres kézzel a német fogadó szervezethez, diákokhoz. Bajorország ezen részén a tavaszi fagyok szinte teljesen megsemmisítették az almatermést. A sérült gyermekek az élmény alapú munkapedagógia keretébe alma levet készítenek, amit aztán értékesítenek, és a bevételből tudják az outdoor környezeti nevelési programokat, utazásaikat finanszírozni. A bozsoki Bárdics család (Natur-Alfa Kft) felajánlásából 3 mázsa alma utazott a csoporttal a Kőszegi-hegységből Altdorf bei Nürnbergbe, amiből almalé készül, s jövő év tavaszán a német diákok viszontlátogatása során kóstolót hoznak belőle.

A képzési program 2018-ban folytatódik. A Fertő-Hanság Nemzeti Park sarródi központján kívül a résztvevők ellátogatnak az Írottkő Natúrparkba, illetve a vasi EGYMI-kbe is, ahol a diákok aktív közreműködésével gyakorlatorientált képzési program valósul meg.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság PaNaNet+ projektben vállalt tevékenységei között is kiemelt hangsúlyt kap a speciális igényű látogatók előtt fennálló akadályok megszüntetése. A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum tervezett vonzerőfejlesztésével a különböző fogyatékkal élő látogatók számára a természeti élmények megtapasztalásának kiszélesítését, a természeti élményszerzés minőségi feltételeit kívánjuk megteremteni.

Szerző: Vissi András (Progeneral Team Kft.), Józsa Erika (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)
Fotó: Fűzfa Zoltán (Pisztráng Kör Egyesület)

Kapcsolódó cikk: http://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/2873175/

A PaNaNet+ projektről további információ

Galéria

Kapcsolódó látogatóhelyek

Kapcsolódó tájegységek