Eddig 150 ezren voltak kíváncsiak a felújított Tapolcai-tavasbarlangra

travelo / MTI | 2016. január 26. | Csaknem 150 ezren látogattak el a tavaly év elején megnyílt Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba, a Hegyestű vulkánjára pedig 42 ezren voltak kíváncsiak. A Bakony–Balaton Geopark területén több helyszínt érintő fejlesztés fejeződött be 2015-ben.

Az adatokról Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója tájékoztatta az MTI-t. A tavaly januárban átadott Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont 770 négyzetméteren várja az érdeklődőket, akik tíz teremben, köztük egy 3D-s moziban ismerkedhetnek a karsztkincsekkel, a legkisebbeket pedig játszótér, kúszóbarlang és mászófal várja.

Tavaly mintegy hétezren vettek részt a tihanyi "Levendula Szedd Magad" akcióban, a monoszlói Hegyestű egykori vulkánra pedig 42 ezer látogató volt kíváncsi.

A 25 éve felfedezett, balatonedericsi Csodabogyós-barlang föld alatti rejtett cseppkővilágát 2800 kalandozni vágyó ismerhette meg - fűzte hozzá.

A bakonybéli Pannon Csillagdában, az Acta Galilei című planetáriumi film és a megújult Mars tárlat várja az érdeklődőket.

A tavaly ősszel zárult, 390 millió forintos uniós természetvédelmi beruházás a gyulafirátóti Mikládi láp területét, a Tihanyi-félszigetet és a Káli-medence öt helyszínét is érintette, visszaszorították a vízi növényzetet és fás legelőket alakítottak ki.

A 2006-ban létrehozott Bakony–Balaton Geopark 2012-ben sikeresen pályázott a Globális Geopark Hálózat tagságára, ennek köszönhetően az elmúlt évben megkapta az "UNESCO Globális Geopark" címet - jegyezte meg az igazgató.

A forráscikk itt olvasható

Galéria