Pannon Természeti Élménynapok - határtalan kalandok

Az Európa szívében található Nyugat-Pannónia nemcsak történelmi szempontból rendkívül érdekes és izgalmas tájegység. 2017. április 7-9 között Burgenland és Nyugat-Dunántúl 3 napos programsorozattal csábít a természetbe.

Az Alpok és a Pannon-síkság találkozásánál 3 nemzeti park – a Neusiedler See – Seewinkel (Fertő-Fertőzug) és magyar folytatása a Fertő-Hanság NP, a Balaton-felvidéki NP és az Őrségi NP –, valamint 10 natúrpark és számos természetvédelmi terület kínál egyedülálló természeti élményeket.

A természeti értékek megóvása mellett elkötelezett magyar és osztrák partnerek a Burgenland Tourismus közreműködésével első alkalommal szerveznek közösen egy háromnapos szezonnyitó programsorozatot, az egész évben elérhető több mint 1000 különleges természeti élmény beharangozásaként.

Nyugat-Pannoniában – különösen Ausztria nyugatabbra eső tájaihoz képest –  egyedülállóan korán ébred téli álmából a természet és rendkívüli sokféleséget mutat egész éven át. Miközben sok helyen még javában hódolnak a téli sportoknak, a Fertő tó és a Kis-Balaton környékére már megérkeznek az első vándormadarak, a Hanságban kezdetét veszi a túzokdürgés és olyan ritka virágok nyílnak, mint például a mocsári kockásliliom. A tavasz beköszöntét követően, április elején zajló rendezvénysorozat az Illmitz és a Fertő tó, valamint a Balaton és Neuhausen am Klausenbach között elterülő pannon térség egyedülálló természeti értékeire szeretné felhívni a figyelmet.

A különleges határvidék idegenvezetői, parkőrei és túravezetői összesen 52 feledhetetlen természeti kalandra csábítanak több mint 80 különböző időpontban.

Kis-Balaton, tájrészlet madártávlatból. Fotó: Lelkes András

A vezetések többsége kétnyelvű, jónéhány pedig a határokon is átnyúlik. Ezért a megfelelő ruházat és az ajánlott felszerelések mellett mindenképp érdemes az útlevelet vagy a személyi igazolványt is bepakolni. A változatos programok egészen biztosan elnyerik a természetbarát és környezettudatos szülők tetszését. Családi kirándulások és a gyermekek számára kínált túrák segítenek az apróságoknak, hogy szórakoztató, de ugyanakkor tanulságos módon kerüljenek közelebb a természethez.

 Az érdeklődők a Fertő-Fertőzug Nemzeti Parkban például megismerkedhetnek egy nyári lúd családdal, a Lockenhaus várban (Léka vára) számtalan érdekességet tudhatnak meg a csonkafülű denevérekről, míg a Werkstatt Natur erdei iskolában az erdőlakók ébredés utáni rituáléit tanulmányozhatják.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Mura-menti Tájvédelmi Körzetben, valamint a Lafnitztal európai jelentőségű védett területén a résztvevők a hódok titokzatos világába nyerhetnek bepillantást.

Hód nyomai a Mura-mentén. Fotó: Lelkes András

A Fertő tó–Lajta-hegység Natúrparkban mézet kóstolhatnak, a Rosalia–Kogelberg Natúrparkban pedig ízletes kenyeret süthetnek a vállalkozó szellemű érdeklődők. Mindemellett kulturális programok is szerepelnek a kínálatban: Ausztria legnagyobb kelta sánca a Landseer Berge Natúrparkban, Cák pincesora az Írottkő–Geschriebenstein Natúrparkban, Bernstein sziklamúzeumának föld alatti világa, az Őrség Nemzeti Park határőr települései vagy a Rába-Őrség-Goricko Natúrparkban található Jost-malom, mind-mind felfedezésre vár.

A szárazföldi és vízi sportok kedvelői is megtalálhatják számításaikat.

A kínálatban szerepelnek például Mörbischből vagy Sopronból induló, az egykori vasfüggöny mentén vezető kerékpártúrák. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban sétahajózással egybekötött kerékpározás, valamint borkóstolás várja a vendégeket. Aki maga is szívesen ragad evezőt, az a Fertő tó–Lajta Hegység Natúrparkban, a Rába-Őrség-Goricko Natúrparkban vagy Dunaszigetnél, a Duna hordalékszigetei között a legjobb helyen jár.
 Az Őrség Nemzeti Parkban és az Auwiesen Zickenbachtal természetvédelmi területen a különféle lápok állnak a programok középpontjában. Az élmények egy része akadálymentesített, többek között az Írottkő-Geschriebenstein Natúrparkban található lombkorona tanösvény és madárház is. Egyébként az élmények csaknem felénél a négylábú barátok is szívesen látott résztvevők. Különleges kulináris élményekben nemcsak a Golsi borúton tett vezetett túra alkalmával lehet részünk. Az idegenvezetések között vagy a nap végén számtalan, díjnyertes szakács és helyi termelő várja a vendégeket regionális finomságokkal.

Forrás: greenfo.hu | 2017.03.11.| az eredeti cikk itt olvasható.

 

Korábbi hírünk itt olvasható.

Galéria