Több mint 250 ezer eurós fejlesztés a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

FM-MTI | 2017.03.17. | Fotó: Pelsőczy Csaba - FM | A Dunai GeoTúra projekt részeként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén új tanösvényt hoznak létre, és bővül a Hegyestűn látható geológiai tárlat is, az uniós beruházásra 257 ezer eurót fordítanak egy határokon átnyúló geolturisztikai fejlesztéssorozat részeként – jelentette be a pénteki projektnyitó sajtótájékoztatón a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

 

V. Németh Zsolt elmondta: az összességében 1,7 millió eurós, 14 partner együttműködésével megvalósuló nemzetközi projekt az Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program finanszírozásával az idén januárban indult, zárása 2,5 év múlva várható. A program a földtani örökség újszerű bemutatását, a növény- és állatvilág, valamint az élettelen természeti értékek védelmét célozza. Az államtitkár kifejtette: az előző uniós ciklusban 2300 milliárd forint jutott környezet- és természetvédelemre, a jelenlegi ciklusban a földalapú támogatások zöldítési részével együtt, több mint 3400 milliárd forintot fordítanak erre a célra, ebből közvetlenül a természetvédelemre 61 milliárd forint jut. Ebből az összegből az élettelen természeti értékek, mint például a barlangok, földtani alapszelvények és bemutatóhelyek vagy a kaptárkövek és földvárak megőrzésére, helyreállítására országosan 2,4 milliárd forint értékben indítottak projekteket a nemzeti park igazgatóságok a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) finanszírozási lehetőségeit kihasználva. Fontos előrelépésnek nevezte, hogy tíz év alatt, évi 500 ezerről 1,6 millióra nőtt a hazai nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma, mely jórészt az ökoturisztikai beruházásoknak köszönhetőek.

 

 

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kifejtette: a fejlesztés eredményeként új installációkkal gazdagodik majd a térség geológiáját bemutató monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen látható tárlat, megújul a Badacsonyon és Szent György-hegyen található tanösvény, Hegyestűtől a Kopasz-hegyig pedig új, vulkanológiai tanösvény épül. Mindezekhez kirándulásvezető füzet készül. Puskás Zoltán elmondta azt is, hogy a projekt vezető partnere a szlovén Idrija UNESCO Globális Geopark. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park mellett a Duna vízgyűjtő területén fekvő országok közül számos közreműködő szerepel a programban, köztük az osztrák, a horvát, román és a cseh geoparkok. A projekt egyik legfontosabb eredménye a közös Dunai Geotúra lesz, mely során a régiók közötti együttműködés erősítésére törekszenek a résztvevők – fűzte hozzá.

 

 

Forrás: FM Sajtóiroda, 2017.03.17. | Forráscikk megtekintése

További kapcsolódó cikkek: Nemzetközi együttműködéssel szépül a kincses Káli-medence | veol.hu, 2017. 03. 17. | megtekintés

További tájékoztatás a projektről itt olvasható.

A projekt az Interreg Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.

                                                                         
www.interreg-danube.eu/danube-geotour

 

Dokumentumok

Galéria

Kapcsolódó látogatóhelyek

Kapcsolódó tájegységek