Pannon Csillagda, Bakonybél


Magyarország elsőszámú, komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma. Modern távcsőpark, 3D-s planetáriumi show, interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítás.

 „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2012” díj birtokosa.

A Pannon Csillagda saját weboldala: csillagda.net

 

5 éves a Pannon Csillagda!

Április 21. - április 23. között, minden nap: 10:00:-18:00 óráig, utolsó planetáriumi filmvetítés: 17:00 

Különleges programok

A Pannon Csillagda a szokásos programjain túl (kiállítás, Naptávcső, planetárium film), április 23-ig, minden nap interaktív szakvezetésekkel is várja látogatóit:

10.30 / 11.30 / 16.30
Mars és Hold útikalauz stopposoknak

- kisiskolás kortól mindenkinek ajánlott
- Interaktív kalandozás a kiállításon, csillagász vezetésével
- verdák a Holdon, robotok a Marson
- A Sas leszállt!
- Lobog-e zászló a Holdon?
- Lehet-e spagettit főzni a Marson?
- A szakvezetés időtartama: kb. 25 perc

14.00
Az égbolt ragadozói

- 10 éves kortól ajánlott
- Interaktív kalandozás a kiállításon csillagász vezetésével
- Falánk galaxisok
- Sötét csúcsragadozók – fekete lyukak
- Egyszercsak durr: földsúroló kisbolygók
- Szegény dinoszauruszok!
- A szakvezetés időtartam: kb. 25 perc + kérdésözön

Egy kis érdekesség, kedvcsináló az esti programhoz :

Az áprilisi Lyridák meteorraj, a tavasz egyik legszebb és legromantikusabb hullócsillagos időszaka. Csúcspontjában általánosan óránként 20 is megfigyelhető belőlük. Az idei évben a meteorraj legpompázatosabb időszaka erre a hétvégére esik, így 21-én és 22-én éjszaka nyújtja majd a legcsodásabb látványt.
Jelentkezzen be esti programunkra, és kívánjon együtt szakavatott csillagász kollégáinkkal, akik a hullócsillagok mellett sok egyébb lélegzetelállító élménnyel készülnek az estékre! 

Ismételten megújult a Pannon Csillagda!

Újdonságok a Pannon Csillagdában

2016:

3D (szemüveges) filmvetítés a Pannon Csillagda új, 3D médiatermében a Mars meghódításáról
Figyelem! A Mars 3D vetítést nem tartalmazza a csillagda belépőjegye, ez a szolgáltatás az általános belépőjegy mellé megvásárolt film+ kiegészítő jeggyel (500 Ft/fő) látogatható!
MARS ÚTIKALAUZ STOPPOSOKNAK 25 perces 3D ismeretterjesztő film.

A forgatási helyszínek között szerepelt a szicíliai Etna vulkán, a spanyolországi Rio Tinto folyó, valamint a Szahara, Földünk legősibb sivataga. E helyszínek közötti azonosság, hogy nagy mértékben hasonlítanak a Mars bolygó egyes térségeire, ezért itt folynak azok a Mars analóg kutatások, melyek segítenek megérteni a vörös planéta titkait. A film szaharai kalandozását prof. Gian Gabrielle Ori, olasz Mars-kutató vezette.

A filmben az űrkutatás két meghatározó személyisége is szerepel. Charles Duke űrhajós, az Apollo 16 Holdkomp pilótája azon kevesek egyike, aki járt a Holdon. Tőle tudhatjuk meg, hogy milyen kihívásokat jelent egy idegen égitestre lépni, milyen is az a vágy, ami a felfedezés diadaláig repít, és mit kell megtanulnunk ahhoz, hogy az első ember majd a Mars vörös porába léphessen.

Pavlics Ferenc mérnök 1956-ban vándorolt ki az USA-ba, ahol páratlan karriert futott be. Ő volt az a legendás mérnök, akinek irányításával megszületett a Holdautó, az a jármű, melynek segítségével az Apollo program űrhajósai bebarangolták a Hold sivatagát. És ő volt az, aki megtervezte a Pathfinder Mars Rovert, azt a robotot, mely korszakalkotó munkát végzett a Mars felszínén. A filmben közreműködik továbbá Dr. Sik András, a hazai Mars-kutatás kiemelkedő személyisége.

A forgatott felvételeket a NASA legfrissebb űrfelvételeiből készült animációk színesítik. A 3D mozi segítségével a néző szinte megérintheti e távoli, rejtélyes világokat. A film hangjának elkészítésében olyan neves színművészek vettek részt, mint pl. Für Anikó (Sandra Bullock szinkronhangja), Csernák János (Harrison Ford szinkronhangja) vagy Gesztesi Károly.

A film olyan szervezetek közreműködésével készült, mint az IbnBattuta Center - Marokkó, továbbá az Université Cadi Ayyad Marrakech és az Universita d'Annunzio - Pescara, Olaszország, továbbá a Pannon Csillagda.

rendezte: Bárány László / zene: ifj. Balogh Ferenc / 3D utómunka: Molnár Péter / prod.: Astrolab - Olive Art

2015:

ÓRIÁS Hubble fotó
A Hubble űrtávcső 25. születésnapjára emlékeztek világszerte egy időben, 2015. április 23-án, így a bakonybéli Pannon Csillagdában is. Az évforduló tiszteletére 22 országban leplezték le azoknak az eddig még nem publikált űrfelvételeknek a nyomatait, amelyeket a Hubble űrtávcső készített az elmúlt negyed században. Ezen a napon köszöntötték a 3 éves Pannon Csillagda százezredik látogatóját is. A csillagdában elhelyezett nagyméretű fotón a Carina Csillagkép egy része látható, ahol egy csillagkeletkezési régió is megfigyelhető. 

Csillagászati kiállításunk új elemei
Napjaink egyik legmodernebb kiállítási technikája (háttér megvilágítású képek) segítségével az alábbi témákban jelenítünk meg információkat:
1. Hubble teleszkóp története
2. A tejútrendszer
3. A Naprendszer
4. Meteorit becsapódások
5. Sarki fény

Meteorit simogató
Érintsd meg a végtelent! Egy kőmeteorit csiszolt és csiszolatlan változata megérinthető a Pannon Csillagda kiállításán!

A megújult Mars tárlat témái

  • Mars útikalauz stopposoknak - Mire készüljön egy Mars-turista?
  • Élet a Marson - a vörös bolygó kék múltja... és jövője
  • Idegenek a Marson - avagy felfedező robotok
  • A kiállításon a Maxon Motor olyan parányi motorjai is megtekinthetők, amilyenek a Marson dolgozó robotok működését biztosítják extrém körülmények között.

ÚJ planetáriumi film: "Acta Galilei" címmel
A Pannon Csillagda planetáriuma esti programjai műsorára tűzte vadonatúj filmjét, amely a firenzei Galilei Múzeum és a Vatikáni Csillagvizsgáló közreműködésével készült. A film a távcsöves csillagászat atyjának, Galileinek életét és felfedezéseit dolgozza fel. A felvételek eredeti helyszíneken - Firenze, Pádua, Pisa, Velence és Róma - követik végig Galilei sorsát. Korabeli dokumentumok és modern számítógépes animációk tárják fel előttünk a csillagos ég titkait, ahogy egykor a nagy tudós látta. Megismerjük az inkvizíciós per kusza hátterét és bejárjuk a házat, ahol a rabságra ítélt, agg csillagász a szellem szabadságában élt. 

2014:
Nagyméretű touch screen asztal elhelyezése, amelyen egy csillagtérkép segítségével a világűr objektumait interaktívan lehet felfedezni.

2013:
Csillagok birodalma című planetáriumi show, amely az első hazai gyártású planetáriumi film. A premier 2013-ban volt. A planetárium show a a csillagok életútját, fejlődését és pusztulását, a különböző csillaghalmazok típusait és a galaxisunk, a Tejútrendszer világát mutatja be. A film külön érdekessége, hogy a különleges animációk mellett a Bakony és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park csillagfényes tájai is feltűnnek az alkotásban.

 

Kutyát bevinni a Pannon Csillagdába tilos!

Elérhetőség, megközelítés

Nyitva tartás

Jegyárak

Az Ön véleménye fontos számunkra, mert segítségével és ötleteivel hozzájárul ahhoz, hogy Bemutatóhelyünk élményben a legjobbat jelentse vendégeinknek. A kérdőív kitöltése 5 percet vesz igénybe. 

Kérdőívünket itt töltheti ki.

Köszönjük, hogy a kérdőív kitöltésével támogatja munkánkat!

Ez a kiállítóhely és környéke a Bakony-Balaton Geopark területén fekszik.

A Pannon Csillagda facebook oldala | megtekintés


VideókGaléria