Pannon Csillagda, Bakonybél


Magyarország elsőszámú, komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma. Modern távcsőpark, 3D-s planetáriumi show, interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítás.

 „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2012” díj birtokosa.

A Pannon Csillagda saját weboldala: csillagda.net

Ismételten megújult a Pannon Csillagda!

Újdonságok a Pannon Csillagdában

2015:

ÓRIÁS Hubble fotó
A Hubble űrtávcső 25. születésnapjára emlékeztek világszerte egy időben, 2015. április 23-án, így a bakonybéli Pannon Csillagdában is. Az évforduló tiszteletére 22 országban leplezték le azoknak az eddig még nem publikált űrfelvételeknek a nyomatait, amelyeket a Hubble űrtávcső készített az elmúlt negyed században. Ezen a napon köszöntötték a 3 éves Pannon Csillagda százezredik látogatóját is. A csillagdában elhelyezett nagyméretű fotón a Carina Csillagkép egy része látható, ahol egy csillagkeletkezési régió is megfigyelhető. 

Csillagászati kiállításunk új elemei
Napjaink egyik legmodernebb kiállítási technikája (háttér megvilágítású képek) segítségével az alábbi témákban jelenítünk meg információkat:
1. Hubble teleszkóp története
2. A tejútrendszer
3. A Naprendszer
4. Meteorit becsapódások
5. Sarki fény

Meteorit simogató
Érintsd meg a végtelent! Egy kőmeteorit csiszolt és csiszolatlan változata megérinthető a Pannon Csillagda kiállításán!

A megújult Mars tárlat témái

  • Mars útikalauz stopposoknak - Mire készüljön egy Mars-turista?
  • Élet a Marson - a vörös bolygó kék múltja... és jövője
  • Idegenek a Marson - avagy felfedező robotok
  • A kiállításon a Maxon Motor olyan parányi motorjai is megtekinthetők, amilyenek a Marson dolgozó robotok működését biztosítják extrém körülmények között.

ÚJ planetáriumi film: "Acta Galilei" címmel
A Pannon Csillagda planetáriuma esti programjai műsorára tűzte vadonatúj filmjét, amely a firenzei Galilei Múzeum és a Vatikáni Csillagvizsgáló közreműködésével készült. A film a távcsöves csillagászat atyjának, Galileinek életét és felfedezéseit dolgozza fel. A felvételek eredeti helyszíneken - Firenze, Pádua, Pisa, Velence és Róma - követik végig Galilei sorsát. Korabeli dokumentumok és modern számítógépes animációk tárják fel előttünk a csillagos ég titkait, ahogy egykor a nagy tudós látta. Megismerjük az inkvizíciós per kusza hátterét és bejárjuk a házat, ahol a rabságra ítélt, agg csillagász a szellem szabadságában élt. 

2014:
Nagyméretű touch screen asztal elhelyezése, amelyen egy csillagtérkép segítségével a világűr objektumait interaktívan lehet felfedezni.

2013:
Csillagok birodalma című planetáriumi show, amely az első hazai gyártású planetáriumi film. A premier 2013-ban volt. A planetárium show a a csillagok életútját, fejlődését és pusztulását, a különböző csillaghalmazok típusait és a galaxisunk, a Tejútrendszer világát mutatja be. A film külön érdekessége, hogy a különleges animációk mellett a Bakony és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park csillagfényes tájai is feltűnnek az alkotásban.

 

Kutyát bevinni a Pannon Csillagdába tilos!

Elérhetőség, megközelítés

Nyitva tartás

Jegyárak

Az Ön véleménye fontos számunkra, mert segítségével és ötleteivel hozzájárul ahhoz, hogy Bemutatóhelyünk élményben a legjobbat jelentse vendégeinknek. A kérdőív kitöltése 5 percet vesz igénybe. 

Kérdőívünket itt töltheti ki.

Köszönjük, hogy a kérdőív kitöltésével támogatja munkánkat!

Ez a kiállítóhely és környéke a Bakony-Balaton Geopark területén fekszik.

A Pannon Csillagda facebook oldala | megtekintés


Videók


Galéria