Lovas-Felsőörsi festékbánya geotúra

Időpont: 2018. január 21.

Helyszín: Lovas, Felsőörs

Ár: felnőtt: 850 FT, gyerek: 400 FT

Találkozó időpontja: 2017.01.21. 10:00

Találkozó helye: Lovas, katolikus templom melletti buszmegálló (Fő u. 16.)

Távolság: hosszú túra 12 km, rövid túra 6 km

Túra ideje: Hosszú túra 6 óra, rövid túra 3,5 óra

Nehézségi fok:

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és egyben a Bakony–Balaton Geopark Téli túrák programja a 2014. Év Földtani Értékét célozza meg. A Felsőörs földtani értékeihez vezető geotúra keretében a vadregényes táj és a kultúrtörténeti értékek bemutatása egyaránt szerepel.

Geotúránkat Lovas szívében egy pici, de nagyon érdekes kiállítás megtekintésével indítjuk, ahol a közelben található őskori festékbányából előkerült régészeti anyag kerül bemutatásra. A Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett haladva elérjük a  festői szépségű Király-kúti-völgyet. Innen kristálytiszta karsztforrások, mohos sziklák között kanyarog tovább az ösvény, közben még egy barlangba is bekukkantunk. A Király-kúti-forrásnál megtöltjük kulacsainkat,innen  a  rövid túra résztvevői visszasétálnak Lovasra, a hosszú túra pedig az őskori festékbányát érintve Felsőörs felé veszi az irányt.  Először a Malom-völgybe vesszük be magunkat, ahol a patak másik ága kísér minket a szép erdei környezetben.

A falut észak felől megközelítve az Európa hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényen is végigballagunk, ízelítőt kapva a 200–250 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tengeröböl világából.

Ha valaki néhány perc alatt meg szeretné érteni a völgyképződés folyamatát (miközben tűzköveket csodál meg a Malom-patak vizében), annak érdemes átküzdeni magát a tanösvény alatt megbújó galériaerdő néhány méterén.

Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres „vörös templomnál”szakítjuk meg , ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót) meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül. Innen egy szép sztyeppréten átvágva a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk (Miske-szikla), melynek legimpozánsabb szöglete a völgy fölé meredő „mészkőborda”. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az alatta húzódó mély szurdokra.

Leereszkedve a völgybe újra elhaladunk a Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett , így érkezünk vissza Lovasra.

Útvonal (főbb érintett látnivalók):
Rövid túra: Lovas: faluközpont és helytörténeti kiállítás az őskori festékbányából előkerült régészeti anyagból – Malom-völgy–Lovas
Hosszú túra: Lovas: faluközpont és helytörténeti kiállítás az őskori festékbányából előkerült régészeti anyagból – Malom-völgy – Király-kúti forrás – Lovasi festékbánya–Malom-patak és völgy – Forrás-hegyi geológiai tanösvény – Felsőörs : Prépostsági-templom–Szt. Kereszt-hegy–Lovas

Nagy szeretettel várunk mindenkit!

Előzetes jelentkezés szükséges a túravezetőnél telefonon vagy e-mailen.
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna+36 30 491 0061, e-mail: sardy1@bfnp.hu

 

Megközelítés

Kiindulási hely