Virágmező geotúra a Fekete-hegyre

Időpont: 2017. március 26.

Győződj meg arról, hogy a Fekete-hegy színes is tud lenni! Köveskál felől mandulafákkal szegélyezett szőlők között vezet az út a bazaltfennsík csillogó tavainak világába.

Helyszín: Fekete-hegy

Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 10.00 óra

Találkozó helye: Köveskál, mosóház (a református templom előtt)

Távolság: 8 km

Túra ideje: 5 óra

Virágmező geotúránk során meggyőződhetünk, hogy a Fekete-hegy szines is tud lenni! Természetesen a pazar kőzetfelhozatal egy geobotanikai túrán nem maradhat fű, azaz virág alatt: a festői szépségű Vaskapu-árokban megismerkedünk a vörös és fekete hólyagos bazalttal, kezünkbe foghatunk könnyű hólyagos, és könnyen morzsolható pöttyös „kukoricásodott” bazaltdarabokat. Meglátogatunk egy bazaltban fakadó forrást, és felpillantunk a rejtélyes „Vaskapu” bazaltbordásfalára is. A különleges földtani képződményeknek otthont adó Vaskapu-árokból csupán néhány lépéssel felkapaszkodunk a vulkánmező tetőszintjére, ahol egy teljesen más világban találjuk magunkat, békák, virágok, és tavacskák között.

Rövid, kényelmes séta után a Keleményes-kő „palacsintaszikláiról” már a Balaton-felvidék legfiatalabb vulkánjának szinte tökéletesen ép kráterére nézhetünk le. Itt nyílik a legjobb alkalom, hogy felidézzük, miként zúdult le innen hatalmas sebességgel egy forró törmelékár a mai Szentbékkálla felé, háztömbnyi sziklákat magával sodorva! A geotúra "csúcsélménye" még csak ezután következik: felkapaszkodunk az Eötvös Károly kilátóba, ahonnan az egész tájegység egyik legtökéletesebb panorámája terül a lábunk elé. Ha valaki különleges szögből, egészben szeretné látni a Káli-medencét, percek alatt szemléletesen „lepergetni” a környék izgalmas földtani múltját, a kilátó harmadik szintjén várjuk szeretettel!

A hegy lábánál visszasétálunk Köveskálra, búcsúzóul még bemegyünk a Mosóházba, ahol 2 „geocsemege” is vár minket 5 négyzetméteren belül! Szeretettel várunk mindenkit a tavaszi virágok és különleges kőzetek paradicsomában!

A virágmező geotúrát Szabó Attila természetvédelmi őr és Sárdy Julianna geotúra-vezető, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai vezetik.

Jelentkezés: túrát megelőző nap 16.00 óráig!
Információ:
Sárdy Julianna
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu
További információ a Bakony–Balaton Geopark Eseménynaptárában!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. 
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line vagy a program helyszínén, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
Segítse munkánkat, ossza meg véleményét túráinkról! kérdőív 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. 
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Megközelítés

Kiindulási hely

Galéria