Ádándnál már kivirágzott a tarka sáfrány

  • 20200225_120720.jpg
  • 20200220_133557.jpg

A téli szürkeség után végre megjelennek az első színes virágok.

A tavasz közeledtét már nem csak a hőmérő higanyszálának emelkedése jelzi, hanem a téli szürkeség után végre megjelennek az első színes virágok is. Nincs ez másként Ádánd környékén sem, ahol néhány fennmaradt löszpusztagyep foltban kinyílott a tarka sáfrány (Crocus reticulatus). E kora tavaszi hagymás növény a kertekből ismert Crocus-fajok rokona, azoktól eltérően azonban hazánkban őshonos, homoki- és löszgyepekben, száraz tölgyesekben fordul elő. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén csak itt és Balatonkiliti környékén található állománya, azonban a közeli Tolnai-dombságban több helyen is megtalálható.

Dekoratív, apró, néhány cm-es virágai hosszúkásak, fehéres vagy halványlilás színűek, a külső lepelcimpáikon hosszanti irányú ibolyás csíkozás található, így más sáfrányfajjal nem téveszthető össze.

Az idei korán jött enyhe időjárás miatt a virágzás már javában tart, de átlagos években sem hosszabb két-három hétnél. Az ilyen napos, meleg időben már felébrednek a beporzó rovarok is és látogatni kezdik a virágokat.

A nemzeti park szakemberei figyelemmel kísérik az élőhely állapotát és a virágzó tövek számlálásával tudják nyomon követni az állomány nagyságában bekövetkezett változásokat. A faj ritkasága, valamint elszigetelt előfordulásai miatt természetvédelmi oltalom alatt áll, eszmei értéke 10.000 Ft.

 

Szöveg: Szabó Gábor, BfNPI, természetvédelmi őr

Scroll to top