Fiókák mentése

  • Madárfiókák
  • Madárfiókák

Hasznos tanácsok Szabó Gábor, természetvédelmi őr kollégánktól.

A hosszabbodó nappalok, valamint az egyre melegebbé váló tavaszias időjárás megérkeztével sokan töltenek több időt kertjeik gondozásával, míg mások a tél folyamán megtervezett épület-felújításokat vagy átépítéseket kezdik el megvalósítani. Ilyenkor sem árt azonban némi körültekintéssel munkához látnunk, mert ezek a tevékenységek számos védelemre érdemes, vagy akár védett állatfaj zavarásával, pusztulásával járhatnak együtt. Az egyik leggyakoribb kedvezőtlen esemény a valamilyen okból kivágásra ítélt fák, bokrok, cserjék tavaszra halasztott eltávolítása. A tavaszi költési időszakban a madarak számára ezek a növények mind fészkelésre alkalmas élőhelyet jelentenek. Az ingatlanok tulajdonosai gyakran nem is sejtik, hogy udvarukban több madárfaj is fészkelhet, mivel rendszerint a fészkek az emberi szem elöl rejtett helyeken, az ágak között, a lombok sűrűjének takarásában vagy a fák törzsében lévő odúkban találhatóak. Emiatt sok esetben már csak akkor szereznek tudomást a fészkek jelenlétéről, amikor a baj megtörtént és az ágakkal együtt a fészek a földre zuhant, komoly veszélynek téve így ki a tojásokat, vagy a még nem kellően fejlett fiókákat. Amennyiben a fiókák nem sérültek meg és a fészek is egyben maradt, meg lehet próbálkozni a fészek áthelyezésével egy másik növényegyedre, ha néhány méteren belül van olyan fa- vagy cserje, amely erre alkalmas lehet. Ilyen esetben azonban távolabbról meg kell figyelnünk, hogy a fészekhez visszatérő, a fiókákat tápláló szülőmadarak megtalálják-e az éhes fiókákat. Ha ez 1 órán belül nem következik be, akkor mindenképpen szakember segítségét kell kérnünk a helyzet megoldásában.
Előfordulhat, hogy a madarak az épület bizonyos részeit, például a tetőszerkezet réseit, illetve, ha hozzáférnek, a villanyóraszekrényt vagy egyéb számukra védelmet kínáló beugrókat, réseket használnak fészkelőhelyül. Ez esetben a fiókák kirepülésével a madarak már nem használják a fészkeket, ezért amennyiben lehetőségünk van rá, érdemes várnunk a felújítási munkálatok megkezdésével néhány hetet, így a költés sikeresen befejeződhet. Ugyanez tanácsolható a fákon, bokrokon fészkelő fajok esetében, néhány hét alatt az utódok elhagyják a fészket és folytatni tudjuk a kert átalakítását. Különösen igaz ez abban az esetben, ha az átalakítani kívánt épületrész, vagy eltávolításra ítélt növényegyed körül fokozott madármozgást észlelünk, ez esetben mindig érdemes gondolnunk arra az eshetőségre, hogy ott fészkelés zajlik éppen. Az ilyen kertészeti munka végzésére alkalmasabb időszak a tél vége és a kora tavasz, amikor a fészekrakás és a költés még nem kezdődik el, így nem veszélyeztetjük kertünk lakóinak költési sikerét. Természetesen a folyamat ellenkezője is igaz, ha többféle fa és cserjefajt ültetünk az udvarunkban, illetve különböző méretű mesterséges odúkat helyezünk ki, kertünk egyre inkább madárbaráttá válik és bőségesen fog fészkelési lehetőséget biztosítani tollas vendégeink számára.
Amennyiben magunk nem tudjuk a bajba jutott fiókák sorsát megnyugtatóan rendezni, értesítsük a Nemzeti Park Igazgatóságok természetvédelmi őreit, akik további tanácsokkal látnak el minket, illetve amennyiben szükséges, a fiókákat állatkórházba vagy speciális menhelyre szállítják, ahol gondoskodnak róluk a továbbiakban. Tudnunk kell, hogy ebben az esetben is a legsikeresebb védekezés a megelőzés, vagyis, hogy munkavégzésünkkel ne zavarjuk meg a madarak költését. Abban az esetben, ha a fészek megsemmisülése miatt a fiókák mesterséges táplálására és nevelésére van szükség, ez a legnagyobb gondosság és erőfeszítés ellenére is gyakorta végződhet kudarccal. Ennek oka, hogy a fejlődő fiókáknak gyorsan változó tápanyag- és nyomelem igénye van, melyet a szülőmadarak ösztönösen ki tudnak elégíteni, a fiókákat nevelő ember esetében azonban ez fokozott kihívást jelent. Amennyiben mégis megtörténik a baj és a fiókák mentését kell megszerveznünk, a madarakat tegyük sötét, jól szellőző helyre, lehetőleg átszurkált fedelű kartondobozba és a stressz csökkentése érdekében a lakás csendes helyiségében tartsuk, míg megérkezik a szakember. A segítség megérkezéséig csak azzal etessük a fiókát, amit a szakember javasolt, és felhívjuk a figyelmet, hogy a horgászboltokban kapható csonti nem alkalmas táplálására, ez akár a madár pusztulását is okozhatja!

Amennyiben fiókák mentésével kapcsolatos segítségre lenne szükség, Igazgatóságunk természetvédelmi őrei készséggel állnak az Önök rendelkezésére!

Szöveg: Szabó Gábor, BfNPI természetvédelmi őr

Scroll to top