Facsemete osztás

  • Vadalma
  • Vadalma-facsemete osztás

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az Emberi Erőforrások Minisztériuma által idén is meghirdetett, a Fenntarthatósági Témahét keretében szervezett iskolai faültetési programba bejelentkezett harminchárom Veszprém megyei iskola számára biztosított őshonos facsemetét.

A szabadgyökerű vadalmafa csemeték ültetési, illetve vermelési tanáccsal, a tájfajta gyümölcsfa jellemzőinek leírásával – Kelet-Veszprém Tájegység természetvédelmi őrei segítségével - kerültek kiosztásra a szaporító kertből történő kiemelést követő két napon belül.

Miért a vadalmára esett a választás?

Erdeink kistermetű vad gyümölcsfáját elődeink terméséért és faanyagáért egyaránt kedvelték.

Az április második felében lombfakadással egy időben nyíló virágait napközben méhek, reggel, este és hűvös napokon darazsak, éjszaka éjjeli lepkék porozzák be.

Termése szeptember-októberben érik, 2–4 cm átmérőjű, éretten zöldessárga színű, pirossal árnyalt, íze fanyar, húsa kemény. Napjainkban a vadgazdálkodónak kitűnő takarmányt szolgáltat, a szarvas és a vaddisznó kedveli, de a madarak és a kisemlősök is szívesen fogyasztják.

Az erdei biodiverzitás (élővilág sokfélesége) fenntartásában fontos szerepe van, számos élőlény kötődik hozzá mind a megporzáskor, mind pedig a gyümölcs érésekor.

A múltban gyümölcséből zselé, almabor, pálinka és ecet készült, illetve magas C-vitamin tartalma miatt teát főztek belőle, amit láz, megfázás és hasmenés ellen javallottak. Az ecet készítéséhez a gyümölcsöket fakalapáccsal összetörték, majd hordóba rakták és várták, hogy megecetesedjen. Az almaecet fogyasztása még ma is elterjedt hazánkban. A leszedett gyümölcsöt aszalták vagy a padláson szalma közt tavaszig érlelték.

Kemény fáját órafogaskerekek fogaihoz használták, a kocsigyártó szántalpakat készített belőle, vonalzók és rajztáblák is belőle készültek.

Vadalma magoncai (magról kelt) a nemes almafajták szaporításánál alanyául szolgálnak a hozzáértő kertészemberek számára.

2017-ben az Országos Erdészeti Egyesület az év fájává választotta. Az Év Fája kezdeményezés célja a figyelemfelkeltés és a megóvás, olyan fafajok előtérbe helyezése, amelyeknek komoly erdészeti jelentőségük van.

Bízunk benne, hogy az elültetett facsemeték növekedése, később virágzása, majd termése sok gyermek örömét szolgálja a méhekkel, pillangókkal, rigókkal, pelékkel, és még sokakkal együtt!

Vers Réka
környezeti nevelő
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Scroll to top