Közös nyilatkozat a természeti környezetünk védelméért

Önkormányzatok, földhasználók, erdészet és nemzeti park közös nyilatkozata

A világot sújtó járvány számtalan kedvezőtlen hatása mellett jelentősen lekorlátozta az emberek utazási, és pihenési lehetőségeit is. Bezártak múzeumaink, rendre elmaradnak közös rendezvényeink, és sajnos kedvenc éttermeinket, kávézóinkat sem látogathatjuk. Most egyedül a szabadban eltöltött idő jelentheti mindannyiunk számára a testet-lelket feltöltő kikapcsolódást. Ehhez az erdők-mezők mindenki számára nyitva állnak, ahol gyalogosan, kerékpárral, vagy lóval is kereshetjük az új kalandokat.

A természetjárás törvényben rögzített, valamint íratlan normáit azonban sajnos nem mindenki ismeri, vagy tartja tiszteletben, mivel az elharapódzó illegális terepjárós, terepmotoros és quados forgalom a külső-somogyi településeken is egyre gyakoribb, amely mind több konfliktushoz vezet. E gépek a sarat dagasztva teszik tönkre a gyalogosok, a kerékpárosok és a gazdálkodók által is használt földútjainkat, és letapossák a gazdák terményeit. A meredek domboldalakon komoly talajpusztulást okoznak, a patakmedrekben, vízmosásokban közlekedve pedig értékes élőhelyeket semmisítenek meg. A jellemzően műszaki vizsgával sem rendelkező szerkezetek kipufogó gázai jelentősen szennyezik a környezetet, és rendkívül erős hangjukkal nemcsak a háziállatokat és a vadállományt zavarják, hanem olyan ritka, szigorúan védett fészkelő madaraink költését is megakadályozzák, mint a békászó sas, a réti sas, vagy a bagolyfélék. Az utóbbi időben sajnos megszaporodott azon jóérzésű turisták száma is, akik felháborodva számolnak be a rendszerint jogosítvány nélkül, és akár ittas állapotban, életveszélyesen közlekedő, vagy „csak” az erdő csendjét megölő terepjárósok által tönkretett családi kirándulásukról.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy településeink az itt lakók számára élhetőek maradjanak, az ide látogatóknak pedig továbbra is vonzó úti célt jelenthessenek. Ebben a Balaton vonzereje, és a belterületi fejlesztésekre elköltött minden egyes forinton kívül, most még fontosabb szempontot jelent a tágabb természeti környezetünk állapota, nyugalma is.

Kérjük ezért a tisztelt lakosságot, és a téma iránt érzékeny civil szervezeteket, hogy egymással együttműködve tegyünk meg mindent az illegális terepautós, terepmotoros, és quados közlekedés visszaszorítása érdekében. Tereljük ismerőseinket közösen a helyes útra, az országban több helyen is kijelölt hivatalos cross pályákra, ahol embertársaikat és a természet világát kevésbé zavarva vezethetik le a bennük felgyülemlett feszültséget.

A nyilatkozat tevői:

SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Szántódi Erdészete - Iberpaker Gábor erdészet igazgató,

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság - Puskás Zoltán igazgató,

Környékbéli Önkormányzatok,

Környékbéli nagyobb mg-i földhasználók


Fotóillusztráció: wwf.hu

Scroll to top