Őszi munkálatok a Tihanyi-félszigeten

  • A tihanyi Aranyház a munkák után
  • Tihanyi hévforrás-kúpok a munkálatok előtt
  • Tihanyi hévforrás-kúpok a munkálatok után
  • Tihany, Külső-tó, hínárvágó
  • Hínár kihordása Truxorral a Tihanyi-félszigeten
  • Tihanyi-félsziget, compó

Az Európa Diplomás terület hévforrás-kúpjain és tavain esedékes természetvédelmi feladatokat a tájegység vezetője foglalja össze.

Szépen haladnak az őszi munkák a tihanyi hévforrás-kúpokon. A cserjék visszavágása közben előbukkannak a szebbnél-szebb sziklaformációk. Ezt a feladatot időről-időre ismét elvégezzük, részben azért, hogy az európai hírű geológiai nevezetesség megcsodálható maradjon. Másrészt az értékes kőzettömbökön, azok repedéseiben élő különleges növénytársulás - a fehér varjúhájas sziklahasadék növényzet - megmaradását is ezzel a munkával segítjük elő.

Hínártelepítést kezdtünk meg a tihanyi Belső-tavon, hogy a tó rendkívül rossz vízminőségén a természetes folyamatok segítségével javítsunk. A Külső-tó gazdag hínárnövényzetéből egy speciális géppel jelentős mennyiséget termelünk ki, amit aztán a Belső-tóban helyezünk el. A hínárnövények - reményeink szerint - ott megtelepedve lassanként növelni tudják a víz oxigéntartalmát, és csökkentik a mostanáig gyakran súlyos virágzásokat produkáló algatömeg számára felvehető tápanyag mennyiségét. Munka közben néhány hal is "előkerül" a Külső-tóból, például a képen látható compó.

Szöveg és fotók:

Vers József
tájegységvezető
Kelet-Veszprém Tájegység
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Scroll to top