Túra a Kis-Balatonnál és a Muránál

  • Csoportkép a közösen felállított beachflaggel
  • Túra a Muránál

Az "Európa az én régiómban" programsorozat részeként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Kis-Balaton és a Mura-mente természeti értékeire, ökoturisztikai kínálatára hívta fel a figyelmet 2020. október 3-án vezetett, ingyenes túrák keretében.

A Kányavári-szigeten a Búbos vöcsök tanösvényt járta végig szakvezetővel 12 fő. A túrázók megismerkedhettek a Kis-Balaton sokszínű élővilágával egyrészt a tanösvény táblák segítségével, másrészt nappali pihenőjüket töltő erdei fülesbaglyokat, valamint magasan az égbolton keringő rétisast is sikerült megfigyelniük.

Muraszemenyén, a Hódvár Vízitúra Kikötő környékén vezetett sétán a magyar-horvát határon több mint ötven kilométer hosszan szinte érintetlen Mura élővilágával ismerkedtek a résztvevők. A folyó és holtágai, a közvetlenül mellette található ártéri puhafás ligeterdők, de a rét is számos érdekességet tartogat. Az őszi kikerics errefelé például tömeges mennyiségben fordul elő, néhol szinte lilára festve a réteket. Az európai uniós támogatással megvalósított helyszíni fejlesztések, többek között a vízitúra fogadóbázis is bemutatásra kerültek.

A túrák résztvevői a PaNaNet+ projekt keretében elkészült „Irány Nyugat-Pannónia” című útikönyvet kapták.

Az "Európa az én régiómban" kampány Ausztria Európai Unióhoz való csatlakozásának 25. évfordulójának alkalmából indult. Ennek részeként a Regionalmanagement Burgenland GmbH (RMB) kezdeményezésére szeptember 26. és október 26. között összesen 18 program került meghirdetésre Nyugat-Dunántúl és Burgenland 10 különböző védett területének megismertetése céljából.

A PaNaNet+ projekt keretében Nyugat-Magyarország és Burgenland nemzeti parkjai és natúrparkjai hálózatot alakítottak ki annak érdekében, hogy a nyugat-pannóniai régió lakossága közelebb kerüljön közös természeti öröksége sokszínűségéhez és értékéhez. A projekt során együtt dolgoznak a régió fenntartható, innovatív természet-turisztikai kínálatának és látogatói programjainak fejlesztésén és optimalizálásán. Ezen különleges helyekre példák találhatóak az új „Irány Nyugat-Pannóniába” című útikalauzban.

Ezek az egyedülálló, természetes, festői helyszínek perspektívaváltásra, elidőzésre vagy éppen kísérletezésre csábítják a látogatókat.

Az „Irány Nyugat-Pannónia” útikönyv digitális formában az alábbi linken érhető el:

https://interreg-athu.eu/fileadmin/be_user_uploads/PaNaNetPlus/PANANET_Handbuch_HU_20191125.pdf

További információ az "Európa az én régiómban" kampány programjairól:

https://www.interreg-athu.eu/hu/pananetplus/projek...

A PaNaNet+rövidcímű projekt az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

Scroll to top