Vakációzzunk a múzeumokkal! – Indul a Mozaik Múzeumtúra Virtuális Roadshow!

Vakációzz a múzeumokkal, nyaralj itthon! – Járjuk körbe virtuálisan a Balatont, a Fertő tavat, a Tisza-tavat és a Velencei-tavat!

A Vakációzzunk a múzeumokkal! című virtuális múzeumpedagógiai roadshow ezúttal a belföldi nagy tavaink mentén kalauzolja el a gyerekeket. Játékos feladatokon, érdekes ismeretterjesztő kisfilmeken, virtuális sétákon keresztül mutatják be négy nagy tavunk környékén található múzeumokat, kiállítóhelyeket, nemzeti parkokat.

A virtuális roadshow keretében a játékosok megismerhetik a négy tótörténelmét, élővilágát. Az ismeretterjesztő játék elsősorban az általános iskolás gyerekek és családjaik számára készült.

A tematika 4 desztináció, 4 nagy tavunk és a környező települések, tájegységek: Balaton, Fertő tó, Tisza-tó, Velencei-tó.


A játékos feladatok 2020. július 28-tól érhetőek el a www.mozaikmuzeumtura.hu oldalon és a közösségi média felületen.Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája által közös szervezésben megvalósuló Vakációzzunk a múzeumokkal! című kampány célja a belföldi kulturális turizmus támogatása, a múzeumok népszerűsítése, játékos oktatás. A Mozaik Múzeumtúra – www.mozaikmuzeumtura.hu – DEMÓ (Digitális Edukációs Múzeumi Órák) programja már többször sikert aratott az otthonoktatás idején is. Több tízezer gyermek és több száz pedagógus számára tudtunk a Múzeumok Világnapja és Nemzeti Összetartozás Napja kapcsán izgalmas feladatokat adni a virtuális térben. A közkedvelt oktatási forma ezúttal a vakációra ad jó programtippeket és feladatokat, melyekkel a látottak, tanultak könnyen feldolgozhatóak.


A program házigazdája Balatoni József, alias Jocó bácsi, történelem tanár, a program háziasszonya Tibenszky Moni Lisa, újságíró, a Felelős Szülők Iskolája alapítója.


A virtuális roadshow ingyenes, családok, iskolás csoportok, sőt osztályok is használhatják. Lehetőség van arra, hogy csak 1-1 tóval, annak múzeumi játékaival ismerkedjenek meg a gyerekek, de akár mind a négy tavat is „körbejárhatják” a virtuális feladatok, kisfilmek segítségével. Nincs külön korosztályi besorolás, de nyilván a feladatok nehézsége eltérő, inkább az érdekességekre, játékosságra törekedtünk.


A Balaton régióban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelyei (Fekete István emlékhely, Pannon Csillagda, Salföldi Major, Tapolcai-tavasbarlang,), továbbá a Balatoni Múzeum, a Helikon Kastélymúzeum, József Attila Emlékház, Kálmán Imre Emlékház, Latinovits Zoltán Emlékmúzeum, a Marcali Múzeum, a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum és a Zsidó Kiválóságok Háza szerepel a listán.


A hosszú évek óta igen népszerű Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Scroll to top