Muraszemenye, Hódvár Vízitúra Kikötő


A koronavírus terjedésével összefüggésben a kikötő területe, fogadóbázisa jelenleg nem üzemel! A rendelkezés visszavonásig érvényes!

További információkért kövesse híreinket honlapunkon és facebook oldalunkon! Megértésüket és türelmüket köszönjük!

* * *

A vízitúra fogadóbázison kenuk és csónakok számára alkalmas kikötő, közvetlenül a parton pihenőhely - padokkal, asztalokkal, a csónaktároló épületben mellékhelyiséggel - várja a vízi túrázókat.

A környék alkalmas egy vagy többnapos vízitúrák lebonyolítására, akár a Kerkáról indulva, majd a Murán és a Dráván folytatva.

Helyszín: Alsó-Szemenye, Mura 44,8 fkm bal part
GPS: (EOV) 465135, 127407 | (WGS-84): 46.465468,16.640355
Google térkép - megtekintés
Megközelítés: személyautóval is jól járható úton, az M70-es gyorsforgalmi út Muraszemenyei lehajtójától 2 km-re érhető el.

A kikötő területén tartózkodni kizárólag előzetes egyeztetés alapján, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Kikötő vagyonkezelője és természetvédelmi kezelője által kiadott írásbeli hozzájárulás (látogatási engedély) alapján vagy az Igazgatóság által biztosított szakvezetés, program keretében lehet.

Nyitvatartás: -

(A kikötő nyitva tartása (rendelkezésre állási idő): március 01. - november 30. között.

A kikötőn belül a úszóműállás május 01. és szeptember 30. között használható.)

Információ:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Lelkes András természetvédelmi őr | telefon: 0036304910067
Levelezési cím: 8229 Csopak, Pf. 4.
E-mail: bfnp kukac bfnp pont hu

A Mura-menti Tájvédelmi Körzet 2007-ben jött létre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartozik. A Mura teljes hossza 454 km, amelyből csak a legalsó szakasz (48 km) - annak is csak a bal partja - esik Magyarországra. Az utolsó igazán természetes területek közé tartozik hazánkban, a folyó a mai napig alakítja a medrét, rombolja a partot, illetve zátonyokat épít, igazi vadregényes, nehezen járható „vadon”. Az utakról és töltésekről az igazi vízivilág csak korlátozottan látható. A legalkalmasabb mód a megismerésre a vízen történő közlekedés, a vízitúra. Testközelben lehet látni az élőhelyeket, a víz munkáját, megtapasztalni erejét, megfigyelni olyan rejtett életmódú állatokat, amelyeket egyébként csak természetfilmekben láthatnánk. A Mura vadvíznek számít, hisz elég gyors a sodrása, medrében zátonyok, fák vannak, de a hegyi folyóknál - ahol a klasszikus vadvízi evezést, a raftingot művelik - nagyobb és lassúbb. A Mura legnagyobb Magyarországi mellékfolyója a Kerka, amelynek az alsó szakasza szintén vonzó lehet vízitúrázók számára, méretéből és vízhozamából adódóan elsősorban kenuval és kajakkal járható.

A vízitúra fogadóbázist a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a PaNaNet (Pannon Nature Network) projekt keretében létesítette 2013. évben.

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007—2013 keretében támogatást nyert „Burgenlandi és nyugat-dunántúli természetvédelmi területek hálózata” (PaNaNet) című, L00038 regisztrációs számú projekt a burgenlandi és nyugat-dunántúli nemzeti parkok, natúrparkok egyedülálló, határon átívelő összefogása közös természeti örökségünk bemutatása, értékeink tudatosítása céljából.

A projekt finanszírozása 85%-ban Uniós forrásból (Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásból), 15%-ban magyar kormányzati társfinanszírozásból valósult meg. Részletek a projektről: www.pananet.eu

Scroll to top