Ökoturizmus, szemléletformálás

Igazgatóságunk egyik fő tevékenysége a természeti értékek élményszerű bemutatása és népszerűsítése. Célunk a természetvédelmi szemlélet megerősítése minden korosztály számára.

A nemzeti park és a geopark sokszínű értékeit, védelmük fontosságát többek között 14 látogatóhely, évente több mint 100 rendezvény, vezetett túrák, erdei iskolák, tanösvények, képzések, táborok, kézműves foglalkozások, előadások, vetélkedők, kiadványok, rajz- és meseíró pályázatok, hírlevelek révén közvetítjük a nagyközönség felé.

Hogyan látogathatók a védett természeti területek?
A védett természeti területek a jelzett turistautakon gyalogosan szabadon látogathatók.

A tanösvények, tanséták jelzett útvonalon vezetik a kirándulót, megállóiknál táblák tájékoztatnak a helyi természeti, kulturális érdekességekről. Különösen azoknak ajánljuk, akik a természetet önállóan szeretnék átélni.

Azok számára, akik a természeti és kulturális értékeket szakképzett túravezetőink segítségével szeretnék megismerni – tájegységtől függően – gyalogos és buszos szakvezetéseket biztosítunk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén előzetes egyeztetés alapján, szakvezetési díj ellenében.

A Kis-Balaton fokozottan védett területe csak a nemzeti park igazgatóság által biztosított szakvezetővel, ökoturisztikai programjaink keretében látogatható.

A látogatóközpontokat és bemutatóhelyeket általában egy védett természeti terület valamely fő belépési pontjában („kapu”-jában) vagy központi fekvésű részén találjuk. Az interaktív kiállítások időjárástól függetlenül lehetőséget biztosítanak a gazdag természeti és kulturális örökség megismerésére.

Iskolai és óvodai csoportok részére ajánljuk továbbá erdei iskolai és környezeti-nevelési programjainkat.

Látogatóhelyeink: 

Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont
Bakonybél, Pannon Csillagda
Tapolcai-tavasbarlang
Balatonfüred, Lóczy-barlang 
Balatonederics, Csodabogyós-barlang 
Hegyestű, Geológiai Bemutatóhely 
Salföld, Major 
Zalaszántó, Kotsy-vízimalom 
Vörs, Tájház 
Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum 
Fekete István Emlékhely, Kis-Balaton, Diás-sziget 
Bakonybél, Erdők Háza 
Szentgáli-kőlik 
Várpalota, egykori homokbánya 

Közérdekű adatok menüpont oldalának megtekintése

Scroll to top