30 éve védett a Magas-bakonyi TK 2021-10-16

  • Tájséta a 30 éve védetté nyilvánított Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben
  • Odvaskői-barlang
  • Tájséta a 30 éve védetté nyilvánított Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben

Az Európa Tanács kezdeményezésére az Európai Táj Egyezmény megnyitásának napját, október 20-át, 2017-től a Táj Nemzetközi Napjaként ünnepeljük Európa-szerte. A kezdeményezéshez csatlakozva hirdetjük meg térítésmentes túránkat október 16-án (szombat), a 30 éve megalakult Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben. Jelentkezés szükséges.

A Dunántúli-középhegység egy jellegzetes, bükkös erdőkkel borított tájegysége 1991-ben került védelem alá. A természetvédelmi oltalmat a terület viszonylagos érintetlensége, kiterjedésének 84%-át borító erdeinek szinte teljes mértékű eredetisége is indokolta. A tájvédelmi körzet nemcsak nagy kiterjedésű, biológiailag rendkívül sokszínű erdeinek, patakvölgyeinek háborítatlansága miatt fontos számunkra, hanem a terület geológiai értékekben való gazdagsága is figyelemre méltó. Mintegy 30 barlangja közül legjelentősebbek a dolomitos és dachsteini mészköves területbe mélyedő Odvaskő, mely a Gerence-völgy mellékágában található. A területet jól ismerő természetvédelmi őr által vezetett túra a Boroszlán tanösvényre felfűzött természeti értéket mutatja be érintve a neves Odvaskői barlangot.


Előzetes jelentkezés szükséges a program vezetőjénél:

Zábrák Károly természetvédelmi őr, Kelet-Veszprém Tájegység

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

+36 30 491 0075

zabrakkaroly (@) bfnp (.) hu

Kényelmes túrabakancs, időjárásnak megfelelő öltözet, kulacs víz ajánlott. Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre online, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek. Köszönjük!


Scroll to top