Csatár-hegyi geotúra: Téli tekergés a Tekeres-völgyi Ördögrágta-sziklánál 2022-01-29

Január 29-én (szombat) induló geotúránk során a Veszprémhez közeli Csatár-hegy és a Tekeres-völgy rejtett kincseit fedezzük fel. Kevés olyan helyszín van, ahol ilyen intenzíven mutatja meg a táj, hogy mekkora jelentősége van a karsztvíz jelenlétének és védelmének egy első látásra extrém száraznak tűnő területen! Életre szóló élmény!


A Veszprémhez közeli Csatár-hegy alján az Ördögrágta-szikla lábánál kanyargó patakmeder mentén sétálunk a Tekeres-völgyben, miközben a karsztvíz védelmének fontosságáról is szó esik. A Csatár-hegyi-barlang felfedezésének és kutatásának számos érdekességére is fény derül. A hegy oldalába simuló kis hegyi kápolna alkalmat ad arra, hogy megidézzük a honfoglalás korának Veszprém környékén végigsöprő viharait.
Az Ördögrágta-szikla lábánál kanyargó patak és kacskaringós szárazvölgyek mentén sétálva szemünk láttára bontakozik ki a víz diadala a száraz dolomitkopáron!
A helyi védett természeti területen található, legendák övezte szikla tövében található rejtélyes lyukak keletkezésének is nyomába eredünk, majd felkapaszkodunk a tetejére is, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Csatár-hegyre.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúra csoportok számára egész évben megrendelhető!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.
Túra nehézségi foka: közepes

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben telefonszám megadásával, vagy telefonon.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
E-mail: sardyjulia (@) bfnp (.) hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek. Köszönjük!

Scroll to top