CSILLAGPOR(TYA) – Az augusztusi csillaghullás megfigyelése 2022-08_11-13

Augusztus 11-13-án (csütörtök-szombat) idén is megtartjuk a Csillagpor(tya)-t, ahol a Pannon Csillagda csillagászai mesélnek a hullócsillagok jelenségének hátteréről, a kapcsolódó babonákról. Térítéses program, előzetes jelentkezés szükséges.

Jelentkezés:
- Telefon: +36 88 461 245
- Mobil: +36 20 271 25 19
- E-mail: info (@) csillagda (.) net
- Személyesen a Pannon Csillagda Látogatóközpontban.

Jegyár: 3.000 Ft/fő

Program várható időtartama: kb. 3 óra

Helyszín GOOGLE TÉRKÉPEN

Szinte mindenki tudja, hogy ha hullócsillagot szeretne látni, talán legjobb alkalom erre augusztus 11. körüli napokban kint maradni a szabad ég alatt és hangulatos beszélgetések mellett várni, ahogy az égen keresztül száguldanak a látványosan átsuhanó fénycsíkok, vagy ahogy még sokan ismerik, Szent Lőrinc könnyei. Immár hagyományőrzésként idén is megtartjuk a Csillagpor(tya)-t, ahol csillagászaink mesélnek a hullócsillagok jelenségének hátteréről, a kapcsolódó babonákról, illetve míg a szabad ég alatt tartózkodunk, közben a többi látnivalóra is sort kerítünk: megnézzük a Holdat, a Jupitert, Szaturnuszt és a nyári égbolt csillagképeit. A rajtagok gyorsak, fényesek, sok tűzgömb is várható (ezek a Vénusz, azaz népies nevén az Esthajnalcsillag fényénél is fényesebb hullócsillagok) így bármikor az éjjel folyamán feltűnhetnek a legnépszerűbb hullócsillag-raj éjszakáin.

A program derült idő esetén:
20.30 – 21:00 Pénztár- és boltnyitás,
21.15 Csillagász szakvezetésével távcsöves bemutató és észlelés a Pannon Csillagda obszervatóriumában, Acta Galilei planetáriumi filmvetítés
22.15 Éjszakai séta Bakonybél focipályához, majd kb egy órás szabadszemes meteorit megfigyelés, lézertollas csillagkép bemutató, interaktív beszélgetés a csillagászokkal
00.15 program vége

A szabadtéri sétához és meteor megfigyeléshez ajánlott kiegészítők: polifoam, pokróc, túracipő, hosszúnadrág, pulóver, szúnyog-és kullancsriasztó. Mivel a Bakonyban az átlagnál hűvösebbek lehetnek az éjszakák és a kupolában a külső időjárással megegyező a hőmérséklet, kérjük, esti bemutatóhoz rétegesen öltözzenek és hozzanak meleg ruházatot (meleg pulóver, kabát, sapka, kesztyű) is.

Program borult idő esetén:
20.30 – 21:00 Pénztár- és boltnyitás,
21.15 Csillagász szakvezetésével meteorit és hullócsillag előadás, Acta Galilei planetáriumi filmvetítés
22:15: Naprendszer vándorai: üstökösök, kisbolygók, meteorok - csillagászati előadás
23:15 Program vége

További háttér-információ:
Minden évben vannak előzetes számítások és várakozások, de ezeket nagy bizonytalanság övezi, és csak utólag, a megfigyelések alapján lehet folyamatosan pontosítani, tökéletesíteni a számítási modelleket. A hullócsillagok forrásaként megjelölhető égi irány, a radiáns már 21 órakor felkel (Perzeusz csillagképben), de a raj általában a hajnali egy óra utáni időkben produkál normálisan nagyobb aktivitást, ekkor emelkedik a radiáns magasra. A rajtagok gyorsak, fehérek, de a fényes tűzgömbök lehetnek narancsos, vöröses színűek (ritkán más színűek is).

A perseidák hullócsillagok naprendszerbeli ábrázolása animáción: https://www.meteorshowers.org

Fotó: Ladányi Tamás

Scroll to top