Csillagpor(tya)! Az augusztusi csillaghullás megfigyelése a Pannon Csillagdában!

Nézett már hullócsillagot csillagásszal? Most itt a kiváló alkalom. Távcsöves és lézertollas csillagkép bemutató, interaktív beszélgetés várja Bakonybélben. Előzetes jelentkezés és belépőjegy váltása szükséges.

Szinte mindenki tudja, hogy ha hullócsillagot szeretne látni, talán legjobb alkalom erre augusztus 11. körüli napokban kint maradni a szabad ég alatt és hangulatos beszélgetések mellett várni, ahogy az égen keresztül száguldanak a látványosan átsuhanó fénycsíkok, vagy ahogy még sokan ismerik, Szent Lőrinc könnyei.

Immár hagyományőrzésként idén is megtartjuk a Csillagpor(tya)-t, ahol csillagászaink mesélnek a hullócsillagok jelenségének hátteréről, a kapcsolódó babonákról, illetve míg a szabad ég alatt tartózkodunk, közben a többi látnivalóra is sort kerítünk: megnézzük a Holdat, a Jupitert, Szaturnuszt és a nyári égbolt csillagképeit. A rajtagok gyorsak, fényesek, sok tűzgömb is várható (ezek a Vénusz, azaz népies nevén az Esthajnalcsillag fényénél is fényesebb hullócsillagok) így bármikor az éjjel folyamán feltűnhetnek a legnépszerűbb hullócsillag-raj éjszakáin.

A program derült idő esetén:
20.30 – 21:00 Pénztár- és boltnyitás
21.15 Csillagász szakvezetésével távcsöves bemutató és észlelés a Pannon Csillagda obszervatóriumában, Acta Galilei planetáriumi filmvetítés
22.15 Éjszakai séta Bakonybél focipályához, majd kb egy órás szabad szemes meteorit megfigyelés, lézertollas csillagkép bemutató, interaktív beszélgetés a csillagászokkal
00.15 program vége

A szabadtéri sétához és meteor megfigyeléshez ajánlott kiegészítők: polifoam, pokróc, túracipő, hosszúnadrág, pulóver, szúnyog-és kullancsriasztó. Mivel a Bakonyban az átlagnál hűvösebbek lehetnek az éjszakák és a kupolában a külső időjárással megegyező a hőmérséklet, kérjük, esti bemutatóhoz rétegesen öltözzenek és hozzanak meleg ruházatot (meleg pulóver, kabát, sapka, kesztyű) is.

Program borult idő esetén:
20.30 – 21:00 Pénztár- és boltnyitás
21.15 Csillagász szakvezetésével meteorit és hullócsillag előadás, Acta Galilei planetáriumi filmvetítés
22:15 Naprendszer vándorai: üstökösök, kisbolygók, meteorok - csillagászati előadás
23:15 Program vége

Jelentkezés:
- Telefon: +3688461245
- Mobil: +36202712519
- E-mail: info kukac csillagda pont net
- Személyesen a Pannon Csillagda Látogatóközpontban.

További részletek a Letöltések cím alatt.


Pannon Csillagda, Bakonybél weboldala: http://csillagda.net/

Scroll to top