Geobotanikai séta a Hévízi-tó körüli véderdőben 2022-11

Tündérrózsáktól az egzotikus halakig

November hónapban is ingyenes séták indulnak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében, a „Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása, KEHOP-4.1.0-15-2016-00050” című projekt keretében – előzetes bejelentkezés alapján, hétköznap, 10 főtől.

Ismerje meg az új Tavirózsa tanösvényt és lombkorona-kilátót, a Hévízi-tó körül kialakult élőhely sajátságos növény- és állatfajait egy különleges séta alkalmával!

Hévízen 12.000 éve esett eső bukkan a felszínre, létrehozva a világ legnagyobb természetes környezetben levő fürdésre is alkalmas termáltavát. A melegvizes tó körül kialakult élőhely sajátságos körülményeinek köszönhetően unikális növény- és állatfajoknak ad otthont. Sétánk során lubickolhatunk a Hévízi-tó Természetvédelmi Területen előforduló kincsek látványában.

Körbejárjuk a tó körüli erdőt, vallatóra fogjuk a növény- és állatvilágot, mesélünk a területen folyó egyedülálló és egyben legtermészetesebb erdőfelújítási módszerről. Elmondjuk, miért hagynak az erdészek holtfát az erdőben, növelve ezzel az erdő immunrendszerét és a benne élő rovar- és madárfajok számát. Beszélünk a hívatlan színpompás "idegenekről”; növényekről, tündérrózsákról és egzotikus halakról.

A mikroszkopikus rákok, az emberi hámsejteket csipkedő szúnyogirtó fogasponty, a tavon és a csatornán elterült tündérrózsák, az egzotikus halkülönlegességek – mint a tűzfejű tarkasügér, vagy a csak itt élő vadponty –, a tavat körülölelő véderdőben magasodó kínai ősfenyők, fésűs mocsárciprusok, a holtfák teli élettel, a jégmadár és a kisvöcskök, a rovarevő növények varázslatos életközösségeket alkotnak.

A séta jellege: INGYENES

Előzetes jelentkezés szükséges telefonon:

Samu Zoltán Tamás túravezető +36 30 414 9009

A túrákon alkalmanként maximum 20 főt tudunk fogadni.

Találkozás helyszíne: Hévízi Tourinform Iroda, Rákóczi u. 2.

GOOGLE TÉRKÉPEN

Séták hossza: 3 km, enyhe emelkedőkkel

Séták várható időtartama: 2 óra

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zárt, kényelmes sétára alkalmas lehetőleg enyhén vízálló cipő. Javasolt: fényképezőgép

A programváltozás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön a túrát hirdető felületeken, illetve a megadott elérhetőségeken. A programokon mindenki saját felelősségre vesz részt. Kérjük a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzenek az indulás helyszínére.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretne, a képeken szerepelni kérjük jelezze a túravezetőnek.

A tervezett időpontokon felül egyénileg és csoportosan is tudunk túraidőpontot

biztosítani, ebben az esetben kérjük, keresse a túravezetőt.

Scroll to top