Geotúra a Balatonkenesei tátorjános TT-n és a balatonfőkajári Somlyó-hegyen 2022-08-14

Tartson velünk augusztus 14-én (vasárnap) egy nyár végi "vitorlázásra" a balatonfőkajári történelmi pincesor, egy ősrégi csillogó kőzetritkaság, és a kenesei magaspart igéző balatoni panorámát kínáló kilátójába! Kultúrtörténeti és botanikai ritkaságok is bemutatásra kerülnek ezen a geotúrán!

Mit is kínál a geotúra? Ragyogást és fényt, melynek nyitányaként két augusztusi napfényben ragyogó, különleges kőzetet látogatunk meg. A "Balatoni Kőbiblia" alfáját és omegáját: legősibb és legfiatalabb generációjának két tagját, melyeket a csillogás és a hullámzás kapcsol össze egymással és a Balatonnal. A természet játéka folytán közvetlenül egymás mellé heveredtek le gyönyörű tavunk partjára, s teljes szépségüket csak akkor mutatják meg, ha napfényben fürdenek!
Első állomásunkon a Balatonkenesei Tátorjános természetvédelmi területre látogatunk el, ahol a magasparton gyönyörködünk a csodás kilátásban a Balaton víztükrére, miközben geológiai értelemben fiatal (néhány millió éves) képződményekkel – az egykori Pannon-tó üledékeivel (homokjával) és annak ősi lakóival (csigákkal és kagylókkal, pl. a "kecskekörömmel"), illetve a mai Balaton és annak kialakulásával – , védett, fehér virágú tátorján növénnyel, a térség kultúrtörténeti kincseivel ismerkedünk meg. Nyomába eredünk a falban látható kis barlanglyukak, a rejtélyes Tatár- vagy Töröklikak történetének is.
Térben nem, de időben hatalmasat (440 millió évet) visszautazva Balatonfőkajáron a pincesorok megtekintése után felkeressük a Somlyó-hegyen termesztett szőlő alapját képező kvarcfillit feltárást, mely a Dunántúl legidősebb (!!) felszínre bukkanó kőzeteként híresült el.
A geotúra végén fény derül Balatonfőkajár furcsa nevének eredetére és jelentésére is...

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Előzetes bejelentkezés szükséges: előző nap 21.00 óráig!

A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

Túra nehézségi foka: könnyű

Találkozás helye: GOOGLE TÉRKÉPEN

Jelentkezés és részletes információ:Sárdy Julianna geoturisztikai munkatárs, geotúra-vezető

+36 30 491 0061
sardyjulia (@) bfnp (.) hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre a boríték ikonra kattintva, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek. Köszönjük!

Scroll to top