Herendi geotúra 2021

  • Herendi geotúra
  • Herendi geotúra
  • Herendi geotúra
  • Herendi geotúra
  • Aranyos-völgy

Fedezzük fel az Aranyos-patak rejtett földtani kincseit 2021 december 18-án (szombat) 10.00 órakor kezdődő térítéses geotúránkon.
Jelentkezés előző nap 16.00 óráig lehetséges!

Sok tekintetben újszerű, kalandozó geotúrára várjuk azokat, akik vállalják, hogy nekivágnak járatlan ösvényeknek, és akik kedvüket lelik abban, hogy rejtett titkok nyomába erednek.
Utunk több szakaszán feladjuk a jelzett turistaút kényelmét egy kis kalandért, és azért, hogy többet láthassunk.
A természetes ösvény, amit be fogunk járni, kezdetben a Déli-Bakonyból a Magas-Bakonyba átvezető Aranyos-patak medre mentén, majd szikla kibúvások alkotta gerincen vezet az erdő mélyén.

Herendtől néhány percre egy eredeti szépségében megőrzött fás legelő mellett veszünk búcsút autóinktól, hogy néhány órára elfelejtsük a civilizációt.
A Vejem-kő különleges hangulatú, felhagyott kőfejtőjében, képzeletben elmerülünk a kréta időszaki tengerben, melynek kővé vált élővilágával, kézzel fogható, valóságos kapcsolatba kerülhetünk, és bizarr formákat fedezhetünk fel a sziklákban.

Az Aranyos-patak medrét követve hatalmas gömbölyűre formált, változatos színű és mintázatú kavicsokra bukkanunk, melyeknek egyenként is rendkívül izgalmas történetük van: kezünkbe foghatjuk az óriásivá nőtt egysejtűeket, melyek Szent László pénze néven vonultak be több nemzet mondavilágába, vörös jáspisokat, barna májopálokat tarthatunk az erdőbe beszűrődő napfény felé.

A Prédikálószék nevű, különleges formájú, monumentális sziklacsoportja mellett meghajolhatunk a természet szobrászművészete előtt, és egy rendkívül izgalmas ősföldrajzi eseménysort eleveníthetünk meg, melyhez pazar színek és izgalmas rajzolatú ősmaradványok tartoznak.
Visszafelé a kényelmes, jelzett turistaúton sétálva, aki nyitott rá, meghallgathat egy-két gondolatot a hazai, földtani természetvédelem napjainkban zajló előrelépéseiről, és mindannyiunk cselekvő felelősségéről, hogy mindezt a gazdagságot megőrizzük a következő nemzedékek számára.

Geotúránk zárásaként megcsodálhatjuk az egykori legelőerdő faóriásait, melyek közül talán az út mellett őrt álló, ős, öreg bükkfa ikrek a legtiszteletreméltóbbak.
Semmilyen különleges képesség és felszerelés nem szükségeltetik, csak kíváncsiság és kalandvágy!

Festői szépségű patakmeder, érintetlen erdő, fenséges sziklák, letűnt tengerek gazdag kőbe zárt élővilága fogadja azokat, akik veszik a bátorságot, hogy idegen világokba elmerüljenek!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Túra után fakultatív programként megtekinthető a Porcelanium Látogatóközpont.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő a túrát megelőző napon, május 19. 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
+36 30 491 0061
sardyjulai kukac bfnp pont hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.


Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

Scroll to top