Herendi geotúra 2021-12-18

  • Herendi geotúra
  • Herendi geotúra
  • Herendi geotúra
  • Herendi geotúra
  • Aranyos-völgy

Fedezzük fel az Aranyos-patak rejtett földtani kincseit december 18-án (szombaton) 10.00 órakor kezdődő térítéses geotúránkon! Jelentkezés előző nap 16.00 óráig.

Helyszín: Herend

Ár: Felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó helye: Herend, Porcelanium Látogatóközpont parkolója GPS: 47.132092, 17.752697

Találkozó ideje: 2021. december 18. (szombat) 10.00 óra, Jelentkezés: előző nap 16.00 óráig!

Időtartam: 3 óra + 2 óra

Táv: 6 km

Túra nehézségi foka: közepes

Sok tekintetben újszerű, kalandozó geotúrára várjuk azokat, akik vállalják, hogy nekivágnak járatlan ösvényeknek, és akik kedvüket lelik abban, hogy rejtett titkok nyomába erednek.
Utunk több szakaszán feladjuk a jelzett turistaút kényelmét egy kis kalandért, és azért, hogy többet láthassunk.
A természetes ösvény, amit be fogunk járni, kezdetben a Déli-Bakonyból a Magas-Bakonyba átvezető Aranyos-patak medre mentén, majd szikla kibúvások alkotta gerincen vezet az erdő mélyén.

Herendtől néhány percre egy eredeti szépségében megőrzött fás legelő mellett veszünk búcsút autóinktól, hogy néhány órára elfelejtsük a civilizációt.
A Vejem-kő különleges hangulatú, felhagyott kőfejtőjében, képzeletben elmerülünk a kréta időszaki tengerben, melynek kővé vált élővilágával, kézzel fogható, valóságos kapcsolatba kerülhetünk, és bizarr formákat fedezhetünk fel a sziklákban.

Az Aranyos-patak medrét követve hatalmas gömbölyűre formált, változatos színű és mintázatú kavicsokra bukkanunk, melyeknek egyenként is rendkívül izgalmas történetük van: kezünkbe foghatjuk az óriásivá nőtt egysejtűeket, melyek Szent László pénze néven vonultak be több nemzet mondavilágába, vörös jáspisokat, barna májopálokat tarthatunk az erdőbe beszűrődő napfény felé.

A Prédikálószék nevű, különleges formájú, monumentális sziklacsoportja mellett meghajolhatunk a természet szobrászművészete előtt, és egy rendkívül izgalmas ősföldrajzi eseménysort eleveníthetünk meg, melyhez pazar színek és izgalmas rajzolatú ősmaradványok tartoznak.
Visszafelé a kényelmes, jelzett turistaúton sétálva, aki nyitott rá, meghallgathat egy-két gondolatot a hazai, földtani természetvédelem napjainkban zajló előrelépéseiről, és mindannyiunk cselekvő felelősségéről, hogy mindezt a gazdagságot megőrizzük a következő nemzedékek számára.

Geotúránk zárásaként megcsodálhatjuk az egykori legelőerdő faóriásait, melyek közül talán az út mellett őrt álló, ős, öreg bükkfa ikrek a legtiszteletreméltóbbak.
Semmilyen különleges képesség és felszerelés nem szükségeltetik, csak kíváncsiság és kalandvágy!

Festői szépségű patakmeder, érintetlen erdő, fenséges sziklák, letűnt tengerek gazdag kőbe zárt élővilága fogadja azokat, akik veszik a bátorságot, hogy idegen világokba elmerüljenek!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Túra után fakultatív programként megtekinthető a Porcelanium Látogatóközpont.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő a túrát megelőző napon, május 19. 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
+36 30 491 0061
sardyjulai kukac bfnp pont hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!


Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre online, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek. Köszönjük!

Scroll to top