Malmok Völgye geotúra a Bondoróra előadással 2022-01-23

 • A Bondoró vízmosásában
 • Mázas-kút
 • Sándor-malom
 • Fényes-hegyi pincesor
 • Mázas-kúti feltárás
 • Pokol-lik
 • Sándor-malom belül
 • olivin zárványok
 • Pokol-lik bejárata
 • ősmaradványok a Kapolcsi Mészkőben
 • Kilátás a Sárfé oldalra

A Malmok Völgye túrák következő eseményén január 23-án (vasárnap) a malmok világát és a Bondoró vulkáni sziklabirodalmát kapcsoljuk össze egy kevesek által járt, számos rejtett különlegességet feltáró útvonalon.

Malmok Völgye túra-sorozatunk következő alkalmával a Művészetek Völgye kimeríthetetlen kincsesládájának újabb fiókját nyitjuk ki Kapolcs és Monostorapáti között. A geotúra első szakaszában az Eger-vízre felfűzött további malmokat vesszük szemügyre - részben magán területeken - közvetlen közelről. A Sándor-malomnál olyan részleteket is megtudhatunk és megláthatunk a malmok letűnt világáról, amire csak "itt és most" nyílik lehetőség. Nem kevesebbet tartogat ez az alkalom, mint utazást a múltba, a még meglévő utolsó tárgyi és az egyik utolsó molnár unokájának személyes emlékei között.
A második túraszakasz más jellegű, de nem kevésbé különleges "csemegékkel" indul: a Mázas-kút festői környezetből érkező bővizű, kristálytiszta forrása, két kuriózum számba menő kőzet látványos találkozása egy gyönyörű sziklafalban (ami mellett sokszor elmegyünk gépkocsival, anélkül, hogy észrevennénk).
A Bakony - Balaton Vulkáni Terület legfiatalabb vulkánjára nem ember által kialakított úton, hanem a víz útján jutunk fel, így olyan dolgokat is láthatunk, amiket csak a járatlan utak követői élvezhetnek: csavarodott fák erdeje, lösz szakadék, hatalmas ásványoktól ékeskedő kőhordás és még számos szépség esik útba a Bondoró rejtett kincsei közül. Az egykori vulkán bazaltsapkája alatt feketén ásító Pokol-lik valóban út a mélység és a múlt titkai közé. Érdekes kialakulását, egykori használóit és felfedezését is megidézzük a zseblámpák fényében.
Néprajzi túraszakaszunk a Fényes-hegyi pincesoron vezet keresztül, mely fölött egy felhagyott bazaltbánya hatalmas udvara magasodik.
Tartsanak velünk erre a rejtett különlegességeket feltáró Malmok Völgye túrára!

A kedvcsináló fotóalbum az alábbi linkre kattintva megtekinthető, letölthető.
Fotóalbum 2022.01.11. (A fotókat Cserny Tibor készítette)

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúra csoportok számára egész évben megrendelhető!
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső, zseblámpa
Túra nehézségi foka: közepes

A túra útvonalának térképe: (baloldali ikonsorral nagyítható/kicsinyíthető stb.)

Teljes képernyős nézet megtekintése

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben telefonszám megadásával, vagy telefonon.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
E-mail: sardyjulia (kukac) bfnp (pont) hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek. Köszönjük!

Scroll to top