Malmok Völgye Túrák - Vigántpetend kincseinek nyomában 2022-12-17

  • Zenélő kő
  • Vigántpetend templomdomb szobra
  • Sédány, Fejfájós-kút
  • Vigántpetend, templomdomb szobra
  • Kapolcs, Sédány a Fejfájós-kútnál
  • Kapolcs, Bukovecz vagy Stefi-malom
  • Kapolcs, Szaller-malom
  • Kapolcs, katolikus templom

Egy rendkívül izgalmas területet fedezünk fel december 17-én (szombat) 10 órakor induló "GEO-TEO" túránkon, ahol Kapolcs és Vigántpetend szakrális értékei, zenélő kövei és az előző túrákból kimaradt egykori malmai egyaránt terítékre kerülnek!

Soron következő Malmok Völgye geotúránkon Kapolcsot és Vigántpetendet kapcsoljuk össze, egy látványosságokban gazdag felfedező körre. A műemlék katolikus templom után a zsidó temető jó állapotban megmaradt sírjait fedezzük fel, majd a "partos" nevet viselő különleges formakinccsel megáldott löszmélyút nyit kaput termékeny Dörögdi-medencére. Csórompusztán áthaladva egy sor különlegesség között találjuk magunkat: lehetőség van közelről látni a Imár dombját (Amelynek a vonalában nevet a Vázsonyi-séd és Eger-vízként folytatja útját.) erről a helyről láthatjuk a legjobban legfiatalabb Balaton-felvidéki vulkánunk, a Bondoró kráterének épségben maradt részét. Érdekességeket tudhatunk meg a Kinder-tó visszatérő felszín alatti vizeiről, és a térség korábbi vízgazdálkodásának visszásságairól is. Vigántpetenden egy egyedülálló egyházi gyűjteményt látogatunk meg és megszólaltatjuk a zenélő köveket. (Mindössze öt darab van belőlük Magyarországon, ebből kettő itt!) Kapolcsra visszatérve megtudhatjuk azt is, honnan kapta a Fejfájós-kút a nevét és néhány kevesek által ismert egykori malom mellett is elmegyünk, majd a túra végén - belépőjegy váltása mellett - lehetőség nyílik a Szaller-malom vezetéses megtekintésére.
Karácsonyi küszöbén mindenkit szeretettel várunk a Malmok Völgyébe egy nem megszokott nyomvonalon kanyargó, geológiai és teológiai kincseket egybefogó GEO-TEO túrára!

Találós kérdés: Mi a különbség a geológus és a teológus hivatása között? (Megfejtés a túrán!)

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Előzetes bejelentkezés szükséges: előző nap 16.00 óráig

A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

Túra nehézségi foka: közepes

A túra útvonalának térképe: (baloldali ikonsorral nagyítható/kicsinyíthető stb.)

Teljes képernyős nézet megtekintése

Találkozás helye: GOOGLE TÉRKÉPEN

Jelentkezés és részletes információ:
Sárdy Julianna
geoturisztikai munkatárs, geotúra-vezető
+36304910061
sardyjulia (@) bfnp (.) hu

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS ENNEK AZ OLDALNAK AZ ALJÁN.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.


Iratkozzon fel hírlevelünkre a boríték ikonra kattintva, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek. Köszönjük!

Scroll to top