Hévízi-csatorna vízitúra

A Hévízi-csatornán a vízitúrázás a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött tevékenység.


A Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya (továbbiakban: Hatóság) ZA/KTF/02295-5/2019. számú határozata alapján a vízitúrák lebonyolítására, koordinálásra, felügyeletére és ellenőrzésére, valamint a vízitúrázásra feljogosító vízitúra igazolás kiadására a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság jogosult és köteles.


A Hévízi-csatornán az engedélyezett vízitúrázási időszak 2019. november 1-től 2020. március 15-ig tart.


Mindenkinek, aki szeretne a Hévízi-csatornán vízitúrát szervezni vagy vízitúrázni, be kell szereznie az adott napra, adott létszámra szóló vízitúra igazolást a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságtól.


A Hévízi csatornán az egy napra kiadható vízitúra igazolások maximális száma (vízitúrázók létszáma) 250 fő + 10%. A napi limittől 10%-kal indokolt esetben (protokoll rendezvények, sajtó rendezvények, filmforgatás) lehet eltérni. Az engedélyes (BfNPI) köteles megtiltani a 250 fős kereten felüli vízre szállást.


Hány szabad hely van az adott napon?

Az adott naptári napokon rendelkezésre álló szabad helyek (vízitúra igazolások) számáról az alábbi oldalon tájékozódhat:

Egy vízitúraszervező, egy adott naptári napra maximum 50 fő részére igényelhet vízitúra igazolást.

Az igénylő (vízitúraszervező, vízitúrázó) felelőssége, hogy meggyőződjön az adott napra rendelkezésre álló szabad helyek számáról.


Hogyan lehet a vízitúra igazolást beszerezni?

A vízitúra igazolást adott napra lehet igényelni az alábbi online űrlap kitöltésével és beküldésével:

Minden napra külön online űrlapot kell kitölteni és beküldeni. Igazolást kizárólag 2019. november 1. és 2020. március 15. közötti időszak napjaira lehet igényelni.
Kérjük, hogy az űrlap kitöltése során a jelzett időszakon belüli napot jelöljön meg, ellenkező esetben csak külön, e-mailes kérés alapján tudjuk a dátumot módosítani, ennek hiányában az igénylést nem tudjuk figyelembe venni és a befizetett díjat nem áll módunkban visszatéríteni.


Kérjük vegye figyelembe, hogy a Google Online Űrlap kitöltő esetében az alapértelmezés mindig az az év, amelynek valamelyik naptári napját épp töltjük, így ha Ön 2020-ra kíván foglalni, akkor az évszámot is át kell állítani 2019-ről 2020-ra! Ennek elmulasztása esetén sem fog a rendszer hibát jelezni! Az online űrlap beküldését követően érdemes ellenőrizni az adott napon a szabad helyek számát, hogy levonta-e a rendszer a foglalásnak megfelelő számot a napi 250 fős keretből, amennyiben nem, akkor két dolog történhetett: Ön nem frissítette a "Szabad helyek száma" oldalt, vagy véletlenül a 2019. január 1. és 2019 március 15. közötti időszakra foglalt, erről meggyőződhet a válasz e-mail elolvasása során is, mert az online űrlap beküldését követően kap egy válasz e-mailt, amiben minden az online űrlapon kitöltött adat szerepel.


Az online űrlap kitöltésének és beküldésének időpontja alapján a rendszer időrendi sorrendbe állítja az igényléseket.

Amennyiben az adott napra több mint 250 vízitúra igazolás iránti igény (online űrlap) érkezik, az elbírálásuk során a beérkezésük időpontját figyelembe véve az esetleges „túlfoglalások” elutasításra kerülnek (erről küldünk egy e-mailt az online űrlapon megadott e-mail címre).

Az online űrlap kitöltése során az alábbi információkat szükséges megadni:

 • E-mail cím,
 • Név,
 • Cím (érvényes postázási cím),
 • Számlázási cím (az a cím, amire a számlát kiállíthatjuk),
 • Adószám (amennyiben 100.000,- Ft feletti összegről állítunk ki számlát, kötelező rajta feltüntetnünk a vevő/befizető adószámát),
 • Melyik naptári napra kíván vízitúra igazolást váltani,
 • Hány főre kíván vízitúra igazolást váltani,
 • Az igénylő (túraszervező cég, egyesület, magánszemély) telefonos elérhetősége (telefonszáma)
 • A túravezető neve (A vízitúra igazolás tartalmazni fogja a túravezető nevét és személyi igazolványának számát. Ellenőrzéskor be kell mutatni a vízitúra igazolást és a túravezetőnek igazolnia kell magát.)
 • A túravezető személyi igazolványszáma (A vízitúra igazolás tartalmazni fogja a túravezető nevét és személyi igazolványának számát. Ellenőrzéskor be kell mutatni a vízitúra igazolást és a túravezetőnek igazolnia kell magát.)
 • A túravezető telefonos elérhetősége (telefonszáma).

A fentebb felsorolt adatokat a hatályos Adatkezelési és Adatbiztonsági Szabályzatunknak megfelelően, csak a vízitúra igazolás és a pénzügyi bizonylatok kiadása céljából kezeljük, 2020. április 30-ig.


Az űrlap kitöltésével minden felhasználó elfogadja az Adatkezelési és Adatbiztonsági Szabályzatban foglaltakat, valamint a vízitúrázás szabályait és a vonatkozó jogszabályokat.


Az online űrlap beküldését követően a vízitúra igazolás díját be kell fizetni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Magyar Államkincstárnál vezetett alábbi számlájára

Bankszámla szám: 10048005-01711954-00000000

melynek beérkezését követően kiadásra és elektromos úton (e-mailben) kiküldésre kerül a vízitúra vezető(k) nevére szóló vízitúra igazolás (QR kóddal ellátott pdf dokumentum, amit nem szükséges kinyomtatni, ha be tudják mutatni az ellenőrzések során okostelefonon, tableten).

A Közlemény rovatba kérjük, szíveskedjen feltüntetni, mely naptári napokra, hány főre fizeti be a vízitúra igazolás díját.

A vízitúra igazolás díjának legalább 10 naptári nappal a tervezett túra időpontja előtt be kell érkeznie a BfNPI Magyar Államkincstárnál vezetett bankszámlájára, hogy az igazolás kiadásával kapcsolatos adminisztratív feladatok (számlázás, igazolás kiállítása) végrehajthatók legyenek.


A vízitúra igazolás díja 1000 Ft/fő/nap, azaz egy ezer Forint/fő/nap.


A vízitúra igazolás díját minden vízitúrán résztvevő személy (felnőttek és gyermekek, túravezetők) után be kell fizetni.


Amennyiben az online űrlap beküldését követő 7 napon belül nem érkezik be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára a vízitúra igazolás díja, a vízitúra igazolás foglalását töröljük és az arra a napra lefoglalt vízitúra igazolás mennyiséget felszabadítjuk.

Az esetleges "túlfoglalások" elkerülése érdekében tájékoztatjuk a túraszervezőket, hogy a befizetett összeg egy adott napra, adott létszámra szóló "vízitúrázó kvóta" megvásárlását jelenti, ha a túraszervező nem tudja ezt a kvótát feltölteni, nem jogosult semmilyen címen a befizetett összeg visszakövetelésére.


Tekintettel a november első hétvégéig hátralévő idő rövidségére, arra kérünk minden vízitúrázni szándékozót, hogy a november 10-ig történő foglalások esetén az utalási bizonylatot szíveskedjenek elektronikus úton megküldeni az alábbi email címre: keszthelyi.hegyseg@gmail.com


A Karácsony és újév közti időszakra vízitúra igazolás iránti foglalási igényt, a kötelező szabadságolások miatt, csak 2019. december 16-ig tudunk befogadni. 2019. december 16. és 2020. január 2. közötti időszakban nem tudjuk feldolgozni a beérkezett vízitúra igazolás iránti igényeket, a beérkező befizetések is csak 2020. január 2-án kerülnek lekönyvelésre és számlázásra. Megértésüket köszönjük.

A túra kezdő és végpontján kívül mobil WC-k kerülnek kihelyezésre a pihenőhelyhez is (4 db). A mobil WC-k telepítésének időpontja 2019 november 5.A vízitúra kezdőpontján évek óta visszatérő kérdés, hogy szükséges-e a vízreszállást segítő stég kialakítása vagy sem. Annak érdekében, hogy biztonságosabbá és gyorsabbá tehessük a vízreszállást kezdeményeztük a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál egy ilyen "stég" létesítésének engedélyezését. Amennyiben a Vízügyi Igazgatóság a hozzájárulását megadja, úgy kialakítjuk a vízreszállást segítő "stéget", amelyet a vízitúra szezonban mindenki szabadon tud használni, akinek szüksége lesz rá.

Scroll to top