Beporzók napja - 2021. március 10.

  • Beporzók napja - március 10.
  • Tavaszi hérics, Tihany

Az élővilág sok olyan ökoszisztéma szolgáltatást nyúlt, amely nélkül nem tudnánk élni.

A természet ingyen adott ajándékai – a levegő és a vizek tisztasága, a termő talaj, a növényi-állati maradványok elbontása, stb. - mind-mind alapvetőnek tűnnek. Ide sorolható egy nagyon fontos szolgáltatás, a megporzás is, amelyben a rovarok kulcsfontosságúak. A beporzás során az egyik virág porzóiról a virágpor a másik virág termőtestére jut. Egyre több kutatás eredménye mutatja, hogy a nagyüzemi mezőgazdálkodással járó vegyszerhasználat, a rovarok élőhelyeinek megszűnése és megváltozása, a klímaváltozás mind-mind a rovarvilág rohamos csökkenését okozza.

A beporzók jótékony tevékenysége nélkül a táplálékaink többségét el fogjuk veszíteni. A gabonafélék (búza, árpa), a kukorica, a rizs ugyan szélbeporzásúak, de a zöldségek, gyümölcsök, az európai termesztett növényeink (250 faj) kétharmada rovarbeporzású. Kína Szecsuan tartományában az almafák és körtefák megporzását már az emberek maguk kézzel végzik házi- és vadméhek hiányában.

Mit tehetünk mi a beporzók védelméért?

o Készítsünk élő- és búvóhelyet adó rovarszállót (sok példa található az interneten), kihelyezhetjük párkányra is. Melegben vízre is szükségük van a beporzóknak, ne feledjük!

o Ültessünk beporzóbarát növényfajokat a kertbe: a levendula, a kakukkfű, a virágzó gyümölcsfa, a nyáriorgona csalogatják a méheket, lepkéket. A többféle, nem egyszerre virágzó növények folyamatos táplálékforrásul szolgálnak a beporzó rovaroknak.

o Lehetőség szerint hagyjunk a kertben természetes állapotban területet és kerüljük a növényvédőszerek használatát.

JÁTÉK:
A járványhelyzet miatt nincs lehetőségünk a Beporzók napja programok megvalósítására, így játékra hívjuk az érdeklődő gyerekeket, családtagokat.

13 + 1 kérdésre várjuk a helyes válaszokat az alábbi e-mail címre: versreka kukac bfnp pont hu

A játék a Letöltések cím alatt található, nem szükséges kinyomtatni. A kitöltött pdf is visszaküldhető.

A beküldési határidő: 2021. március 16.

A helyes választ beküldők között 1 db Tapolcai-tavasbarlang belépőt és 5 db matricás foglalkoztató füzetet sorsolunk ki és küldünk ajándékba.

Kellemes időtöltést kívánunk!

A jeles naphoz is kapcsolódó honlapokon sok érdekes és megfontolandó tudnivaló olvasható:

www.beporzoknapja.hu

http://www.nhmus.hu/hu/Beporzok-napja

Vers Réka
környezeti nevelő
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Ugrás a tetejére