Fakitermelési munkálatok Hévízen

Hévízen a véderdő Széchenyi utcai részénél fakitermelési munkálatok zajlanak, a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi program KEHOP projektje keretében. Az erdészeti beavatkozás célja az őshonos fajok védelme érdekében az állományszerkezet átalakítása, és az inváziós növényfajok visszaszorítása.

A Hévízi-tó nyugati véderdejében, a Széchenyi utcai szakasznál fakitermelési munkálatokat végeznek. A 2017-ben indult „Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása” című KEHOP projektben, a Hévízi Önkormányzat, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Hévízi-tó Környezetvédelméért Alapítvány vesz részt, mint konzorciumi partner. A projekt egyik kiemelt célkitűzése a Hévízi-tavat körülvevő véderdő erdőszerkezetének átalakítása.

Sinka Gábor - tájegységvezető, BFNP: „Hiszen egy nagyon egynemű, egykorú, egyféle fafajból álló erdőt telepítettek ide elődeink, ami azóta elérte az életkorának a maximumát, vagy közelít hozzá és sajnos nagyon sok tájidegen, illetve idegenhonos vagy invazív fafaj és egyéb lágyszárú faj települt be időközben. Ezeknek az eltávolítása különösen fontos, hogy egy védett természeti területen ezek ne fertőzhessék a különböző szaporító képleteikkel tovább az erdőterületet, hanem az őshonos fafajok számára biztosítsunk élőhelyet.”

A fakitermelési munkálatokat mintegy nyolctized hektáron végezték, összesen 250 köbméter fát, ebből 180 köbméter idegenhonos, invazív zöld juhart és 70 köbméter mézgás égert távolítottak el.

Visi Géza - Hévíz város erdőgondnoka: „Azért, hogy lehetőséget biztosítsunk a fiatal nemzedék elindulásának. Ez részben természetes úton fog megtörténni, de mesterséges kiegészítést is végzünk, mintegy 8000 darab kocsányos tölgy csemetét ültetünk és így elegyes fiatal erdőfoltok jönnek létre, ez szükséges ahhoz, hogy vegyes korúvá váljon az erdő és mintegy 30-50 éven belül megjelenjenek az örökerdő szerkezetnek a sajátos jegyei.”

Márciusban, a talaj előkészítését követően a kialakult lékekben őshonos kocsányos tölgy csemeték ültetési folyamatai zajlanak majd, ezzel párhuzamosan pedig vadkár-elhárító kerítés építése történik a területek köré.

„Három évvel ezelőtt a hévízi tófürdőnek a vagyonkezelésében lévő területeken is folytak hasonló erdőszerkezeti átalakítási munkálatok, ennek az egyik eredményét láthatjuk itt a mögöttem lévő lékterületen, ahol már körülbelül 3-4 méter magas a három évvel ezelőtt még csak térdig érő égerújulat.”

A szakemberek az út túloldalán is hasonló eredményekre számítanak, ezzel elindulhat az erdőszerkezet átalakítása, amelyben különböző korú és fajú faegyedek találhatók egymás mellett. Így elérhetjük azt, hogy a hévízi véderdő valóban egy örök erdőként működjön.

Az eredeti cikk elérhető IDE kattintva.

Az interjú az alábbi videóban is megtekinthető:

Ugrás a tetejére