Nádastűz volt Fonyódnál

  • Nádastűz Fonyódnál
  • Nádastűz Fonyódnál
  • Nádastűz Fonyódnál

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hétvégi felmérése szerint 127 hektárnyi területet érintett a tűz a Nagyberekben. A növényzet úgy tűnik, hogy kevésbé sérült, mivel a területre jellemző téli sás még nem hajt, egy rétisas fészek pedig nagy szerencsére nem sérült meg.

A tűzoltóknak február 28-án hajnalra sikerült eloltaniuk a tüzet, ám munkájukat az erős szél nagyban megnehezítette. A tűz okát még vizsgálják.

Az M1 Híradónak nyilatkozott Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Balaton - Nagyberek tájegységvezetője.

Az M1 Híradó videója megtekinthető IDE vagy az alábbi képre kattintva.


További részletek az alábbi linken:

https://index.hu/belfold/2021/02/27/hatalmas-terul...

Rozner György tájegységvezető beszámolója:

Szombaton 02.27-én tűz keletkezett Fonyód és Balatonfenyves között, amelynek során a Nagyberek nádasa szinte teljesen leégett. Több kollégánk az oltás ideje alatt a helyszínen volt, terepjáróikkal és helyismeretükkel segítették az oltás irányítását, a tüzet a késő éjszakai órákban sikerült eloltani.
A tűzzel érintett terület kollégáink mérései alapján 127 ha, amely teljes egészében Natura 2000 terület, megközelítőleg 90%-a ex lege védett láp. A növényzet a tűzben teljesen megsemmisült. A terület talaja azonban eléggé nedves volt, helyenként vízállásos, ezért feltételezhető, hogy a növényzet nem sérült olyan mértékben, hogy regenerálódó képességét elveszítse. A nagytestű, gyorsan mozgó állatok (pl.: vaddisznó, gímszarvas), valamint a terület madarai el tudtak menekülni a tűz elől. Mivel az elmúlt hét tapasztalatai alapján a kétéltűek szaporodási időszaka megkezdődött, számottevő károkat a terület kétéltű és hüllő állománya szenvedhetett, azonban a kár mértéke nem becsülhető, mert ezek maradványait az intenzív tűz gyakorlatilag elpusztította.
A területen található egy aktív rétisas fészek, amelyet éppen elért a tűz. A tűzoltók beavatkozásának köszönhetően a fészek nem sérült meg. Sajnos van esélye, hogy a fészekben már volt tojás, mert a madarak a tűz alatt a fészek körül repkedtek. Másnap reggel a madarak nem voltak láthatóak a környéken, azonban a déli órákban az egyik madár már a fészekben ült.

Ugrás a tetejére