Pályázati Felhívás - Balatorium Artist Residency programban való részvételre

A BALATORIUM művészeti rezidenciaprogramot hirdet a 2022-es évre különféle területeken és médiumban alkotó művészek számára.

A rezidenciaprogram célja,hogy a balatoni régióban aktív kutatókkal, szakértőkkel és ökológusokkal való együttműködéseken keresztül a résztvevő művészek hely- és kontextus specifikus kutatásokból kiindulva, saját gyakorlatukhoz és módszertanához illeszkedve hozzanak létre új műveket a tudomány és a művészet párbeszédének előmozdításával.
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében megvalósuló BALATORIUM kulturális eseménysorozat és tudománykommunikációs projekt a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat mutatja be az egyedi, kifejezetten a térségre reflektáló, széles körben hozzáférhető és megtapasztalható kulturális programok és további tartalmak segítségével.
A közel két éves programsorozat sokféle formátummal tervez: performatív tájbejárásokkal, interaktív köztéri akciókkal, kiállításokkal, beszélgetésekkel, hangjátékokkal, művészeti rezidenciaprogramokkal és edukációs programokkal.
Mindemellett a szakmai háttérmunka eredményeként interjúk, rövid háttértanulmányok, szöveges és videó formátumú bejegyzések, infografikák és toolkitek egymásra épülő közreadásával hívjuk fel a figyelmet a balatoni régió mint ökológiai rendszer sérülékenységére, elsősorban a széleskörű szemléletváltás
elősegítésére.
A BALATORIUM program keretében a PAD Alapítvány nyertes pályázata alapján koprodukciós partnerként vesz részt számos másik, e területen releváns szakmai szereplővel együtt dolgozva.
A BALATORIUM Artist Residency program szakmai partnerei a Balaton Limnológiai Kutatóintézet és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. Az alkotók a fenti két intézmény kutatóival a rezideciaprogramot megelőzően és annak folyamán rendszeresen egyeztetnek, a kutatók a rezidenciaprogramon résztvevő alkotók mentoraiként segítik a folyamatot.

Részletes pályázati kiírás magyar és angol nyelven: ld. Letöltések

A pályázat benyújtásának módja: e-mailben balatorium.residency (@) pad (.) network címre

A pályázat benyújtási határideje: 2022. május 15.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:
https://bazis.balatorium.hu/koncepcio
https://bazis.balatorium.hu/bejegyzesek
https://veszprembalaton2023.hu/projekt/balatorium

Ugrás a tetejére