Nemzeti Parki Termék Védjegy

 • P1180630.JPG
 • lev_zsak_tihanyi.jpg
 • Kép 018.jpg
 • Kép 042.jpg
 • jpg_072.jpg
 • P1130221.JPG
 • mate_david_mezei_termekhez.jpg
 • photo.jpg
 • TIHANYTORIST.JPG
 • KESZTHELYIENID.jpg
 • AKLAN.JPG
 • MATEDAVID.jpg
 • SÁRKÁNY.JPG
 • TAKACSTEÁK.JPG
 • TÖKMAG.jpg
 • SZŐKESZAPPAN.JPG
 • ANIKASZAPPAN.JPG
 • BAKONYNEKTÁR.JPG
 • BALATONISZAPPAN.JPG
 • LEVENDÁRIUM.JPG
 • MONOSTOR.JPG
 • TAMÁS.JPG
 • VÁRPALOTA.JPG
 • ZSUSSKA.JPG
 • KESZTHELYIENID_rozmaring.jpg
 • P1130771.JPG
 • P1130764.JPG
 • P1130901.JPG
 • P1130766.JPG
 • szasziosszes2 kicsi.jpg
 • folllyosszes2 kicsi.jpg
 • vass_mandulavaj1920.jpg
 • tamas_borok1920.jpg
 • csak_a_mentes_vasar_vass_mandula.jpeg

A Nemzeti Parki Termék pályázat révén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet adományoz azoknak a jellegzetes termékeknek, amelyek a nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik. Az országosan meghirdetett pályázattal az Agrárminisztérium és a tíz magyar nemzeti parki igazgatóság a helyi alapanyagokból és helyi munkaerővel előállított termékek piacra jutását, a természettel harmonikus gazdálkodást és a fogyasztói kultúra emelését kívánja segíteni, ösztönözni.


Információ: Somlai Szilárd | E-mail: somlaiszilard@bfnp.hu | Telefon: 003687555290

Ez idáig az alábbi termékek érdemelték ki a Balaton-felvidéki nemzeti parki termék védjegyet:

LEVENDULÁVAL TÖLTÖTT ZSÁK (DÍSZTÁRGY)
TIHANY TOURIST KFT. (KÜSZ MARIANNA) - TIHANY
www.tihanytourist.hu – info@tihanytourist.hu

Az elsősorban turizmussal foglalkozó tihanyi cég a Tihanyi Családi Szabadidőpark bemutató és oktató kertjében termesztett gyógy- és fűszernövényei felhasználásával készíti levendulával töltött zsákját. A 40 gramm szárított növényt tartalmazó ajándéktárgy zsákja hazai gyártású lenvászonból helyi munkaerő segítségével készült. Az összképet a levendula színét tükröző, a díszítéssel harmonizáló saját festésű fagomb teszi teljessé.


LEVENDULA VIRÁGGAL SÜTÖTT MÉZESKALÁCS FIGURÁK (DÍSZTÁRGY)
SÁRKÁNY ATTILA – NEMESVÁMOS, KOSSUTH 30.
sarkany.zs.rita@gmail.com

2012. óta foglalkozik díszített mézeskalács készítéssel. Az ajándéktárgyakon Balaton-felvidéki és levendula motívumok találhatók. A dísztárgy érdekessége, hogy tésztája szárított levendulavirágot tartalmaz.KÉZMŰVES GYÓGYNÖVÉNY TEAKEVERÉKEK
GYÓGYNÖVÉNYTÚRÁK KFT. – ZÁNKA, IFJÚSÁG ÚTJA 24/B. – TAKÁCS TAMÁS
www.gyógynövénytúrák.hu – info@gyogynovenyturak.hu

A Gyógynövénytúrák Kft. a korábbi családi tradíciókat tovább folytatva elsősorban a gyógynövény ismertetéssel, bemutatással, és gyógynövénytermékek készítésével foglalkozik. A zánkai manufaktúra részben termeszti, részben a Balaton-felvidékről gyűjti a növény alapanyagokat. A kézzel válogatott gazdag keverékek, Takács Ferenc kertészmérnök-gyógynövényszakértő receptjei alapján készülnek. A mindennapi fogyasztásra összeállított „élvezeti teák” és a speciális alkalmakkor fogyasztandó keverékek, harmonikus ízhatásuk mellett, a figyelmes kézi feldolgozásnak köszönhetően tetszetős megjelenésűek.

VÖRÖSBOR-ECET ÉS ZÖLD SZŐLŐLÉ
AKLAN CSALÁDI PINCE – LESENCETOMAJ
www.aklan-pince.hu – info@aklan-pince.hu

A pincészet saját termesztésű vörösborokból, tölgyfahordóban biológiai erjesztéssel készíti helyi gyógynövényszakértő által termesztett vagy gyűjtött, gyógy/fűszernövényekkel ízesített vörösborecetét. A Verjus a zöld éretlen szőlő leve. A citromlé kiváló hazai/helyi alternatívája.

LEVENDULA SZÖRP ÉS LEVENDULA ZSÁK, ROZMARINGSZÖRP, ROZMARING ZSELÉ, RÓZSASZÖRP, LEVENDULAZSELÉS JOGHURT
LEVENDULA PORTA – KÉKKÚT- KESZTHELYI ENÍD ÉS KESZTHELYI TIBOR
www.levendulaporta.hu – enid.keszthelyi@gmail.com

A kis kékkúti ültetvény adta levendula szolgálja alapanyagát a különleges ízvilágú, alapvetően nyugtató hatású szörpnek és az illatosításra szánt levendula zsáknak. A bírtokon nyíló rózsa szirma szörp, a fűszernövényként ismert rozmaring szörp és zselé formájában kerül feldolgozásra.
A kékkúti családi gazdaság a gyógy és fűszernövények feldolgozása mellett magyar tarka szarvasmarhákkal foglalkozik. A tehéntejet feldolgozva kemény sajtokat, ordát, és levendulazselés joghurtokat készítenek.SOM, BIRS, RIBISZKE MANDULÁVAL LEKVÁROK ÉS BÍBORKA, ZSÁLYA SZÖRPÖK
KULCSÁR KATALIN – SIÓFOK
http://www.bogyodomb.hu/ – bogyodomb@bogyodomb.hu

A kis családi gazdaság közel 10 éve foglalkozik gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények termesztésével ökológiai elvek mentén. A sokrétű termékcsaládból a som, a birs, a ribiszke mandulával lekvárok, a bíborka és a zsálya szörpök érdemelték ki a védjegyet. Termékeik nagy része kitűnő kísérői a húsételeknek is.


LEVENDULA, CITROMFŰ, KAKUKKFŰ SZÖRPÖK, ZSELÉK
KISS ORSOLYA KATALIN – VÁSZOLYhttp://www.kalvarialevendula.hu/, info@kalvarialevendula.hu

A felelős természetbarát gazdálkodás fő profilja a levendula termesztés. A gondos manufakturális gazdálkodás a remek ízvilágban köszön vissza a termékek fogyasztásakor.LEVENDULÁS, CITROMFÜVES, ZSÁLYÁS MÉZ
MÁTÉ DÁVID – BALATONFÜRED
www.matecsaladimeheszet.com – matedavid20@gmail.com

A kis családi gazdálkodás telephelye a Pécselyi-medence. A gyógynövény ágyon érlelt mézek átveszik a növény aromáját és ízét. Igazi mézkülönlegességek.GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEK, MEDVEHAGYMA PÜRÉ
SZENT MAURICIUSZ MONOSTOR - BAKONYBÉL
www.szentmauriciusz.hu

A bakonybéli monostor klastromkertje egy részét gyógynövénykertészet és gyümölcsös foglalja el. Gazdaságuk 2002-től dolgozza fel a helyben termelt bio gyógy- és fűszernövényeket. Nemzeti parki termékpalettájukon 22 féle „tea” fű és fűszer illetve egy medvehagyma püré szerepel. Termékpaletta: citromfű, borsosmenta, bíborkasvirág, fekete bodza, fodormenta, nagy csalán, gyermekláncfű, csipkebogyó, apróbojtorján, cickafark, galagonya, orbáncfű, orvosi zsálya, kislevelű hárs, körömvirág, fekete ribizli levél, bazsalikom, szurokfű, izsóp, borsikafű, kakukkfű, levendula, medvehagyma püré.

VADVIRÁGOS MEZEI SAJT, FÉLBARNA FINOMLISZT, TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉRLISZT, DARA, KORPA, TÖNKÖLYPELYVA, HÁNTOLATLAN BÚZA
FEHÉR EMMA, FEHÉR CSABA ENDRE – ZALAVÁR
csabasajt@gmail.com

Az ökológia gazdaság, saját tartású szarvasmarha állománya biztosítja a sajtkészítés alapanyagát. A sajt különlegességét a Balaton-felvidékre jellemző virágszirmok (zsálya, mályva, napraforgó, menta) adják. Gabonatermékeik erőssége az ökológia gazdálkodású termesztés.
LEKVÁROK, DZSEMEK, IVÓLEVEK, SZÖRPÖK, BEFŐTTEK, FŰSZERNÖVÉNYEK, PÖRKÖLT MAGVAK, KRÉMEK, SZIRUPOK
GYŐRI ILDIKÓ - VÁRPALOTA
természet.kincsei@gmail.com

2013 óta 5600 m2-en gazdálkodó őstermelő hagyományos eljárással, ökológiai szemlélet alapján termeszti és dolgozza fel a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket és gyógynövényeket. Termékválasztéka igen széles palettát fog át: medvehagyma fűszersó, medvehagyma fűszerecet, chillys medvehagyma fűszerecet, magyaros babpástétom, fahéjas szegfűszeges pitypang szirup, fenyőrügy szirup, mirabella szedres befőtt, csipkebogyó nektár, birs nektár, mézeskalács ízű pirított dió, mézeskalács ízű pirított mandula, csipkebogyó sajt, birsalmasajt, citromos csalánszörp, eper szörp, meggy szörp, csalán szörp, házi fűszeres birsbefőtt, bodzaszörp citromfűvel, pitypang szörp, őszi esszencia szirup.

TÖKMAGKRÉMEK
DÁVIDNÉ KÉRI MÁRTA - NEMESVÁMOS
magoskremek@gmail.com

Az őstermelő többnyire saját alapanyagokból készíti többféle tögmagkrémét. Termékek: rukkolás, natúr, lenmagos-napraforgós, szőlőmagőrleményes, medvehagymás, csalános, fokhagymás tökmagkrémek; torma tökmagkrémek. Saját kecsketejből, illatanyag, színezék és tartósító szerektől mentes szappan termék már csecsemőkortól illetve problémás és beteg bőrfelület tisztítására is használható.


LEKVÁROK, SZÖRPÖK, BEFŐTTEK
LANG ZSUZSANNA - VESZPRÉM
zsusska.hu, zsusska@zsusska.hu

Az őstermelő 4600 m2 –es gyümölcsöseiben termeli meg, illetve gyűjtésből szerzi be termékei alapanyagát. A kézműves lekvárok, szörpök, befőttek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot, színezéket, aromát, hanem csak természetes alapanyagokat. Termékek: lekvárok, dzsemek: (csipkebogyó, galagonya, kökény, sárgabarack, meggy, cseresznye, almáspite, bodzabogyó, feketeszeder, vadringló); szörpök: (citromfű, menta, meggy, levendula, csipkebogyó, bodzavirág, bodzabogyó, feketeszeder, eper, málna); befőttek: (birsalma, vadringló, zölddió); egyebek: (babos zakuszka, medvehagyma krém, marinált fokhagyma).

LEVENDULA TERMÉKEK, SZOLGÁLTATÁSOK
LEVENDÁRIUM KFT. - DÖRGICSE
levendarium.hu, info@levendarium.hu

A Kft 4 hektáron termel 2 fajta levendulát. A több mint 10 éves termesztés 2008 óta a Biokontroll Hungária kft. ellenőrzése alatt folyik. Termékei, szolgáltatásai: bio lavandula angustifolia illóolaj, bio lavandula x intermedia illóolaj, bio levendula virágvizek, bio illóolaj keverékek, levendulával töltött textil zsákok, babák, egyéb textil árúk, bio levendulavirág üvegben, levendula szörp, levendulás teasütemény, ajándékcsomag, levendárium c. könyv, levendulás tönkölypárnák, levendárium teaház szolgáltatásai.


SZAPPANOK („SzőkeSzappan”)
PALIO SZTÁR KFT. - TALIÁNDÖRÖGD
szokeszappan.hu , szokeszappan@szokeszappan.hu

A különleges, egyedi gyógynövényeket tartalmazó kézműves szappanok számos egészségügyi probléma gyógyulását segíthetik.
SZÖRPÖK, LEKVÁROK, ZSELÉK, ECETEK, FŰSZER, CIDEREK, BOROK
TAMÁS JENŐ, TAMÁS ERVIN - ERVINO KFT.- CSOPAK
tamaspince.com, 2017@tamaspince.com

A több, mint húszéves gazdálkodás számos egyedi, különleges és méltán népszerű termékpalettával rendelkezik! Termékek: szörpök: (levendula, menta, pitypang, rózsa, elixírN35); zselé/lekvár: (vörösbor, zöld mandula, zöld dió zselék és bodza, füge lekvárok); ecetek: (levendula, rozmaring, bazsalikom, vörösbor); csopaki fűszerkeverék. A különleges, alacsony alkoholtartalmú ciderek finom illatuknak és az üde savaknak köszönhetik népszerűségüket: levendula cider, bodza cider, gyömbér cider. Védjegyes borok: (olaszrizling 2015, szürkebarát 2015, syrah 2015, syrah cabernet franc 2015, merula 2015, merlot 2015).

LEVENDULAMÉZ, MEDVEHAGYMAMÉZ
BAKONYNEKTÁR MÉHÉSZET (CSIZA ERIKA ERZSÉBET) - HAJMÁSKÉR
bakonynektar.hu

A méhészet kimondottan fajtamézek termelésével foglalkozik. Levendula méze tihanyi gyűjtésből származik.
"BALATONI SZAPPANOK"
GIRICZ KÁLMÁN - BALATONKERESZTÚR
balatoniszappan@gmail.com

A hagyományos módon előállított szappanok saját nyersanyagból és saját termesztésű gyógynövényekből készülnek.MANDULAOLAJ, MANDULALISZT, MANDULAVAJ
VASS ZSOLT - FELSŐÖRS
vasszsolti@vipmail.hu

A több mint tíz éves ültevény mandulái képezik a védjegyes mandula liszt és mandulaolaj alapanyagát. A vállalkozás agrár – környezetgazdálkodás program előírásai szerint tevékenykedik. Különleges terméke a prémium minőségi mandulák­ból készült mandulavaj, amelyet akár önmagában, vagy kenyérre, péksüteményre kenve is fogyaszthatunk. Édességek, sütemények, töltelékek, öntetek készítéséhez is javasolt. Legnagyobb előnye, hogy semmilyen hozzáadott adalékanyagot, cukrot és tartósító-szert nem tartalmaz a termék.


NASPOLYA LEKVÁR - KALÁN GRÉTA - BARNAG
mamkalekvar@gmail.com

Kistermelőnk generációk óta hagyományos kézműves technikával készíti a Balaton-felvidéki gyűjtésű és saját termesztésű alapanyagokból szörpjeit és lekvárjait.LEVENDULA SZÖRP ÉS PARADICSOMSZÓSZ - EEKHOF ADRIANA - ZALACSÁNY
a3eekhof@gmail.com

A termelő, 5,5 hektáros birtokán vendégfogadással, foglakozik. A terület gazdasága látja el alapanyaggal fogadójuk konyháját. A levendula szörpje és paradicsomszósza nyerte el a nemzeti parki termék védjegyet.

KONYAK-MEGGY, RUMOS SZILVA, VILMOSKÖRTE LEVENDULÁVAL LEKVÁROK

MOLNÁR TIBOR – ZALAKAROS
http://www.pettyeslekvar.hu/ – pettyeslekvar@gmail.com – facebook.com/pettyeslekvar

A lekvárok saját termelésű gyümölcsökből készülnek. A harmonikus ízvilág a magas gyümölcsaránynak és a gondos előállításnak köszönhető. A termékek 2014-óta rendszeres szereplői a helyi piacoknak és rendezvényeknek.


BIO BOROK

SZÁSZI ENDRE GYULA – SZIGLIGET
www.szaszipince.hu , szaszipince@gmail.com

A pince borai ökológia gazdálkodással művelt termőterületből származnak. A 20 hektáros birtok a Szent György –hegyen a szigligeti Antal-hegyen és a Csobáncon található. Kiemelendő a spontán erjesztés a vulkanikus alapkőzet és a sok kézimunka.

Védjegyes borok: olaszrizling, kabócás rizling, kéknyelű, rózsakő, cabernet sauvigon.


BOROK

FOLLY ARBORÉTUM ÉS BORÁSZAT NONPROFIT KFT - BADACSONYÖRS
www.follyarboretum.hu

A 6,5 ha-os birtokot már a negyedik generáció gondozza. Boraik többsége modern divatos reduktív technológiával készülnek. A pincészet védjegyes borai: buboréka rozé, boróka, olaszrizling, budai zöld, kéknyelű, muscat ottonel.

További információ a nemzeti parki termékekről | részletek

Az MSZÉSZ Balatoni régiójának üzleti reggelijén vettek részt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság képviselői „Nemzeti parki termék” védjegy kutatás témájában. (2019.05.15)

Ugrás a tetejére