Csarabos túra

A túra során felkeressük a Sümeg-Tapolcai-hát legváltozatosabb erdőtömbjének unikális élőhelyeit, a fekete áfonyás-csarabos és nyíres-csarabos fenyéreket az Uzsai Csarabos Erdőben, melynek védetté nyilvánítását egyik leghíresebb magyar botanikusunk, Jávorka Sándor kezdeményezte még 1951-ben.

A csendes, háborítatlan erdő ligetes részein az augusztus második felében nyíló hangaféle, a csarab lilásrózsaszín szőnyege különleges látványt nyújt. Ezt a képet borókák és a föléjük lenge lombot képező, vakítóan fehér törzsű nyírfák tovább színesítik. Érdekesség, hogy a Dunántúl közepén csak itt fordul elő a fekete áfonya, az is csak a meredek, kisavanyodott, kvarckavicsos dombéleken. A dunántúli sás jellegzetes világoszöld foltjai is jól láthatók ebben az időszakban. A kirándulás alatt lehetőség nyílik más, ezen a területen jellegzetes, ritkaságuk miatt védetté nyilvánított növényfajokkal történő megismerkedésre is.

A programon való részvétel térítésmentes, azonban csak 10 fő jelentkezése esetén indul!

Jelentkezés szükséges 2023. szeptember 8. (péntek) 16.00 óráig!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, helyenként köves terep miatt a lábat biztosan tartó lábbeli, útravaló, személyenként 1,5 liter folyadék

Felhívjuk

figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!


Jelentkezés és további információ:
Dr. Cservenka Judit
+36 30 491 0083
cservenkajudit (@) bfnp (.) hu

Ugrás a tetejére