Emléktúra Úrkúton ,, A Holnemvolt Bányászfalu" - BETELT

  • Úrkút, bányász emlékmű
  • Úrkúti őskarszt

A TÚRA MAXIMÁLIS LÉTSZÁMON BETELT!!

Rendhagyó geotúránknak kettős küldetése van: a múlt mélységes kútjába pillanthatunk be két idősíkon is. A hely, ami befogad minket néhány órára, csak itt látható földtani és kultúrtörténeti kincsekkel kényeztet, és csak itt megélhető, egyedi hangulatot, mély és tartalmas útravalót ad nekünk.

Első helyszínünk egy ős öreg világba nyit kaput. A meghökkentően izgalmas formakincs egy nem kevésbé izgalmas földtani kalandregénnyel köt házasságot az Úrkúti-őskarszt birodalmában. A hússzínű sziklakúpok és a közöttük tátongó szakadékok „városában” megidézzük a jura időszaki óceán „mélységi mámorát”, amikor a hatalmasra nőtt, meleg vizet ontó mészkő „kémények” között „mangánevő” baktériumok tenyésztek, akiket a tenger alatti vulkánok felől érkező „ásványleves” tartott életben. Miket találtak a kutatók a rétegek közt meglapuló „geológiai meglepetés-tojásokban”? Milyen bizarr küllemű mára kihalt lények népesítették be a hajdani tengeraljzatot? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk, ha képzeletbeli kopoltyúinkkal lemerülünk az „elveszett város” tornyai közötti szakadékokba! Találkozhatunk helyi bányászokkal, akik csokitorta-szelethez és csokifagyi-fagyi gombóchoz hasonló mangánérc darabokat adnak kézről-kézre, így kerül tapintható közelségbe egy több mint 180 millió évvel ezelőtt létező világ.
Karcsúbb geotúra-társaink egy kisebb hasadékbarlangba is bepréselhetik magukat a legmélyebb szakadék hűvösében. A kicsiknek pedig geomesével kedveskedünk.
A program második részében a falu felett található Köves-táblán teszünk időutazást a múltnak egy olyan közeli rétegébe, ami szinte még belélegezhető.
Az egykori „mangántó” látványa önmagában is különleges, és fényt derítünk a közepén álló likacsos kémény titkára. A mangántó falából ritka gazdagságban peregnek ki a kréta időszaki tengeraljzatot megidéző csiga, és kagylóvázak sokasága.
A programot a helytörténeti kiállítás megtekintésével koronázzuk meg, ahol eredeti tárgyak mesélnek nekünk, hangulatos szobákban elevenednek meg az egykori bányászfalu dolgos, sokszor könnyes mindennapjai, a falu bányászembereinek élő, sokszor torokszorító tolmácsolásában.
Különleges túra ez, és bizonyos tekintetben megismételhetetlen. Még elkísérnek minket a „nagy öregek”, a letűnt bányászvilág ma még velünk tartó, hiteles tanúi.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
+36304910061
sardyjulia kukac bfnp pont hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!