Geotúra Bakonynánáról Jásdra a Gaja-szurdok természeti csodái mentén 2022-05-21

 • Bükk gyökerek a löszfalban
 • Római-fürdő
 • A nagy vízesés felé
 • A Római-fürdő vízesése
 • A Római-fürdő vízesése
 • A Római-fürdő vízesése
 • Átkelés a Gaja-patakon
 • Jásd felé a szurdok már mögöttünk
 • Jásd, az egyik legrégibb Mária-kegyhely az országban
 • Jásd, az egyik legrégibb Mária-kegyhely az országban
 • A Vízesés vissza felé
 • A Vízesés vissza felé
 • A Zsidó-hegyi emblematikus feltárás

Május 21-én (szombat) 10:00 órakor a Bakony egyik legnagyobb és legszebb vízesését, a Római-fürdőt csodálhatjuk meg, mely a Keleti-Bakony további rejtett kincseire nyit kaput.

Geotúránk a Keleti-Bakony kapujában, Bakonynánán veszi kezdetét, a kanyargós ösvényen felülről gyönyörködhetünk a Gaja-patak kövek között bukdácsoló „ezüst szalagjában”, míg a másik oldalon a híres Bakony-erdő sűrűje kísér bennünket. Ráadásul az egykori sekély tengerben nyüzsgő élet megkövült képviselőit nemcsak láthatjuk, hanem tapinthatjuk is! Mészvázaik valóságosan kidomborodnak a Bakony mészköveinek egyik legszebb képviselőjéből, a Zirci Mészkőből, mely egész úton végigkísér minket. Az egykori élővilág képviselőit megcsodálhatjuk a Római-fürdő szikláiban, miközben a Bakony legnagyobb vízesésének lélegzetelállító szépségében fürdetjük szemeinket! Rövid pihenő után saját bőrünkön érezhetjük, mit takar az áttöréses szurdokvölgy fogalma, majd a Vadalmás-forrásnál a napnál világosabban megérthetjük, mit jelent az óriásforrás elnevezés! Az árnyas szurdokvölgyből kilépünk a fényre, ahol egészen Jásd határáig elsétálunk. Megismerkedünk Jásd és a környék kultúrtörténetével is: megtekintjük a Szentkút zarándokhelyet, mely 600 évnél is régebbi, egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban. Műemlék kápolnája 1825-1837 között épült barokk - rokokó stílusban, a korábbi fakápolna helyén. (műemlék jellegű). Túránk során felkutatjuk Európa őstörténetét idéző földvár/földsánc maradványait, a Márkus-várat is. Visszatérve a Gaja-szurdokba kültéri földrajzóránkat a közelmúltban felújított Zsidó-hegyi földtani alapszelvénynél koronázzuk meg, ahol vallatóra fogjuk az élő sziklát: cseppentünk, rétegdőlést mérünk és kisakkozzuk, hogy mi minden történhetett ezzel a kőzettesttel az utóbbi 100 millió évben! Miközben élmény szinten ismerjük meg a földtani természetvédelem fontosságát.

FIGYELEM: On line jegyvásárlás esetén is szükséges bejelentkezni a túravezetőnél! (E-mailben telefonos elérhetőség megadásával vagy telefonon.)

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Előzetes bejelentkezés szükséges: előző nap 16.00 óráig

A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

Túra nehézségi foka: közepes

Az útvonal uMAP térképen:

Teljes képernyős nézet megtekintése

Találkozás helye: GOOGLE TÉRKÉPEN

Jelentkezés és részletes információ:
Sárdy Julianna
geoturisztikai munkatárs, geotúra-vezető
+36304910061
sardyjulia (@) bfnp (.) hu

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS ENNEK AZ OLDALNAK AZ ALJÁN.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.


Iratkozzon fel hírlevelünkre a boríték ikonra kattintva, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek. Köszönjük!

Vásárolja meg jegyét online!

2022.05.21. 10:30 -
15 hely elérhető
Gyalogtúra gyermek jegy
800 Ft/fő
Gyalogtúra felnőtt jegy
1 500 Ft/fő
Ugrás a tetejére