„Grand Tihany” geotúra a Vulkánok Nemzetközi Napján / Európai Geoparkok Hete

Az Európai Geopark Hálózat minden év június 1-én ünnepli a Vulkánok Nemzetközi Napját. Ebből az alkalomból május 29-én (szombat) térítéses geotúrára hívjuk a hosszabb gyaloglások kedvelőit. Jelentkezni előző nap délig lehet.

A túra során – 8 millió éve a Balaton-felvidéken elsőként itt – kitört vulkánok félelmetes tombolását idézzük fel. Bolygónk gigászi erői – robbanásos kitörések sorozatával – alapvetően rajzolták át az ősi mocsaras síkság tájképét…

Hogyan kerülnek a Barátlakások látványos sziklafalába olyan kőzetek, amelyeknek több száz méterrel a felszín alatt „lenne a helyük”? Hogyan alakult ki az Aranyház ikonikus sziklatömbje? A 20. században tényleg komolyan fontolóra vették, hogy a félsziget teljes lakosságát kitelepítsék? A geotúra során felkeressük a Belső-tó partján található Levendula Ház Látogatóközpontunkat is. Ha már unja az apátságnál készült szelfiket, akkor bakancsot fel, és ismerje meg Ön is a Tihanyi-félsziget másik arcát!

A szakvezetett túra kizárólag a koronavírus ellen védett személyek, és a felügyeletük alá tartozó, 18. életévüket be nem töltött személyek által látogatható. A koronavírus elleni védettség igazolására kizárólag a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendeletben meghatározott, érvényes védettségi igazolvány, illetve applikáció alkalmas.
További részletes tájékoztató: ld. Letöltések / Tájékoztató a BfNPI bemutató- és látogatóhelyein, valamint túráin alkalmazandó védelmi intézkedésekről.

Útvonal (főbb érintett látnivalók): Gödrös – Barátlakások – Óvár – Kis-erdő-tető – Levendula Ház Látogatóközpont – Aranyház – Gejzírmező – Csúcs-hegy – Nyereg-hegy – Apáti-hegy

Találkozási hely: Őrtorony kilátó parkoló (a 71-es főútról Tihany irányába letérve rögtön jobb oldalon)

GPS: 46.921340, 17.856573

Geotúra szintemelkedése: 420 méter (ez egy 140 emeletes épület magasságának felel meg!)

Geotúra jellege: térítéses; felnőtt 1.700,- Ft/fő, gyerek 800,- Ft/fő + a Levendula Ház Látogatóközpontban a résztvevők kedvezményes belépődíjat fizetnek egyénileg: felnőtt 1.000,- Ft/fő, gyerek 600,- Ft (ugyanitt mosdó használati lehetőség, büfé)

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, lehetőleg vízálló lábbeli), 1,5 liter innivaló, 7 órára elegendő ennivaló.

Előzetes jelentkezés: szükséges, telefonon vagy e-mailen, az alábbi elérhetőségeken:

A geotúra-vezető elérhetőségei:

Korbély Barnabás geopark csoportvezető,

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

korbely kukac geopark pont hu
+36 30 640 9053

Jelentkezési határidő: 2020. május 28., péntek 12:00 óra

A geotúra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!

A programról részletesen:

geopark.hu

facebook.com

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.


Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre online, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek. Köszönjük!

Ugrás a tetejére