Levendula Hetek – Levendula geobotanikai túra a Tihanyi-félszigeten 2023-06-17

  • Kilatas a Csucs_hegyrol_Tihany_Meszaros_Andras.jpg
  • virágban az ólevendulás
  • Csúcs-hegyi-forrásbg.jpg
  • Levendulas_Tihanyi-felsziget_Vers_Jozsef.jpg
  • levendula_feher_levendulaval_Vers Jozsef.jpg

A Levendula Hetek keretén belül június 17-én (szombat) geobotanikai túrát indítunk a virágba borult Öreg-Levenduláson keresztül a Csúcs-hegyi forrásbarlanghoz.

A középkori hangulatot árasztó mediterrán tájba simuló Árpád kori templom mellett kapaszkodunk fel az Apáti-hegy kilátópontjára, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Külső-tóra. Innen ereszkedünk le a híres történelmi levendulásba, az Öreg-Levendulásba, ahol igazi virágünnep fogad minket. Aki még nem látta a tihanyi levendulavirágzást, az ne hagyja ki ezt az alkalmat! Semmilyen fénykép nem adhatja vissza ezt a csodálatos hangulatot, látványt és illatot!

Miután kigyönyörködtük magunkat a virágpompában, felkapaszkodunk a Tihanyi-félszigetet nyugatról szegélyező, csodálatos panorámájú Nyereg-hegyre, ahol a Csúcs-hegyi hévforrásbarlangot vesszük célba elsőként, melynek mind a belsejét, mind a tetejét birtokba vesszük. A hegy oldalán kanyargó ösvény hamarosan újabb látványosságot kínál számunkra: a szürkés vulkáni rétegek tetején a vulkánosságot kísérő és követő hévforrás-tevékenység hófehér, girbegurba rétegződésű, megkapóan mozgalmas falai trónolnak. A túra utolsó szakaszában több ponton élvezhetjük a Balatonra nyíló csodálatos panorámát.

A túra útvonala: Tihany-Apáti Kapu parkoló – Apáti-hegyi kilátóhelyen csodálatos panoráma a Külső-tóra – Öreg-Levendulás – Nyereg-hegy – Csúcs-hegyi forrásbarlang – Tihany-Apáti kapu parkoló

Előzetes bejelentkezés szükséges: előző nap 16.00 óráig

A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a túránk előzetes csoportos bejelentkezés esetén egész évben megrendelhető!

Túra nehézségi foka: közepes

Találkozás helye GOOGLE TÉRKÉPEN

Jelentkezés és részletes információ:
Sárdy Julianna
ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
+36304910061
sardyjulia (kukac) bfnp (pont) hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre online, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek. Köszönjük!

Ugrás a tetejére