Téli túrák nemzeti parkjainkban: Fedezzük fel a Haláp és Tapolcai-tavasbarlang titkait! 2022-01-22

Január 22-i (szombat), két részből álló programunkon élvezetes formában fedezhetjük fel a Tapolcai-medence télen is sokszínű tanúhegyét: a Halápot, majd egy ugrással évszakot váltunk, és csónakázhatunk a Tapolcai-tavasbarlang langyos, türkizkék vízén!

A Tapolcai-medence hajdan tüzes, lávát ontó, mára tüzes borokat termő, szőlőhegyekké szelídült vulkánjai közül ez alkalommal a Halápot fedezzük fel, melynek tetejéről lélegzetelállító, vulkáni tanúhegyektől hemzsegő körpanorámát élvezhetünk. Az egykori bányaudvaron és a hegy peremén kanyargó tanösvényen mozgásba lendítjük a lávatesteket, és megmozdítjuk a negyedik dimenziót, magát az időt, melynek szárnyán visszarepülhetünk egy 3–4 millió évvel ezelőtti forró és mozgalmas világba! Egyúttal képet alkothatunk a Balaton-felvidéki vulkánosságról, a bazalt tanúhegyek különleges élővilágáról, betekintést nyerhetünk kőbányászatának küzdelmes világába, és egy hatalmas bazalt tömbökből álló egyedi hangulatú szoborparkot is megcsodálhatunk.
Zalahalápra visszasétálva sorba járjuk a falu gazdag történelmi múltjának kedves emlékeit és a közelmúltban született látnivalóit, melyekből csak úgy árad a kő szeretete. Közben izgalmas és megdöbbentő részleteket tudhatunk meg a falu múltját meghatározó bányászatról és szőlőművelésről.
A "vulkánjárás" után lehetőség nyílik csónakázni a Tapolca alatt húzódó tavaszi hőmérséklettel megáldott tavasbarlangban, és az interaktív kiállítóterekben 3 dimenzióban megcsodálni Földünk Csodálatos Karsztjainak világát. A túra résztvevői a teljes ár helyett kedvezményes jeggyel látogathatják a kiállítást.

A kedvcsináló fotók az alábbi linken tekinthetők meg

Fotóalbum (Cserny Tibor)

Előzetes bejelentkezés szükséges: előző nap 16.00 óráig

A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

Túra nehézségi foka: közepes

Találkozás helye GOOGLE TÉRKÉPEN

Jelentkezés és részletes információ:
Sárdy Julianna
ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
+36304910061
sardyjulia (@) bfnp (.) hu

Téli túrák nemzeti parkjainkban

A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdő varázsát. A túrák során az apró mozdulatok hangja is észrevehetővé válik: a friss hó ropogása a bakancstalpak alatt, a megfagyott levél zörgése és a jól megérdemelt forró tea szürcsölése a termoszból. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatunk el.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek. Köszönjük!

Ugrás a tetejére