Víz világnapi túra a Nagyberekben a Fehérvízi-lápon 2024-03-23

A világnapot 1992-ben kezdeményezte az ENSZ közgyűlése. A túra alkalmával beszélgetünk a vizes élőhelyek jelentőségéről, mélyebben megismerhetjük a terület természetvédelmi vonatkozásait, az elvégzett vizes élőhely rekonstrukciós munkákat, és közben megcsodáljuk a berek fajgazdag madárvilágát.

A világnapot 1992-ben Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése. Így 1993. óta minden év március 22.-én tartják a Víz Világnapját szerte a világon. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, az édesvízkészletek veszélyeztetettségére és a vizes ökoszisztémák sérülékenységére.

Ez alkalommal a Nagyberekben található Fehérvízi-lápon és annak környékén teszünk egy sétát, amely nemzetközi jelentőségű vizes élőhely. A túra alkalmával beszélgetünk a vizes élőhelyek jelentőségéről, mélyebben megismerhetjük a terület természetvédelmi vonatkozásait, történetét, a néhány éve végzett vizes élőhely rekonstrukciós munkákat, és közben megcsodáljuk a berek fajgazdag madárvilágát. Nagy valószínűséggel megfigyelhetjük a nagy lilikek és nyári ludak több százas csapatait, találkozhatunk a területen táplálkozó és telelő récefajok sokaságával és az őket vonzó ragadozómadarakkal, mint például az itt nagy számban előforduló rétisassal.

Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túrabakancs (esetleg gumicsizma), távcső

Információ és jelentkezés:
Szász Bence +36 30 484 55159
Sitku Erzsébet +36 30 491 0071

E-mail: berekvilagalatogatokozpont (@) bfnp (.) hu

Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

Ugrás a tetejére