75 éves a Tapolcai-tavasbarlang felszíni védőterülete TT Csobánc – Tapolca geotúra Tapolcai-tavasbarlang megtekintésével

Időpont: 2017. február 26.

Helyszín: Tapolca

Ár: (túra) felnőtt: 850 Ft/fő; gyermek: 400 Ft/fő. A program ára a barlang belépőjét nem tartalmazza!

Találkozó időpontja: 10.00

Találkozó helye: Gyulakeszi, Kisboldogasszony-templom melletti parkoló

Távolság: 5 km

Túra ideje: 4 óra

Geotúránk útvonalára a Tapolcai-medence két földtani gyöngyszemét fűzzük fel: meghódítjuk az egyik legszebb vulkáni tanúhegyünk, a Csobánc hófödte csúcsát, majd csónakázunk a Tapolca városa alatt rejtőző barlanglabirintus türkizkék, langyos vizén.

Csobánc lábától indulva felkaptatunk a különleges hangulatú várat hordozó és lebilincselő panorámával kecsegető hegytetőre. A felfelé vezető ösvény is tartogat számunkra kultúrtörténeti és földtani látnivalókat: elhagyva a "Rossz-templom" néven elhíresült 13. századi omladozó falú épületet, kanyargós úton, lávafolyáson és bazaltoszlopok elmosódottan látható sokszögletű tetején lépkedve érünk el a hegytetőn magasodó várhoz. Falaiban visszaköszönnek a tanúhegy sötétszürke vulkáni kőzetei. Árnyékában megragadjuk az alkalmat, hogy felelevenítsük a vár dicső történelmi múltjának legérdekesebb fejezeteit. A legmagasabb pontra is felmerészkedünk, ahonnan a Tapolcai-medence vulkánjainak többsoros koszorúja ölel körül minket. Ezen a csodálatos helyszínen képzeletben visszautazunk az időben 4 millió évet, és felforrósítjuk a Balaton-felvidék kihűlt vulkánjainak világát. 

geotúrát követően Tapolca szívében tehetünk egy sétát a Malom-tó körül, végezetül a túra résztvevői számára – felnőtt jegy helyett – kedvezményes árú belépőjegy váltása után lehetőség nyílik a 2 éve megnyílt Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont látogatására, ahol élményszinten ismerkedhetünk meg Földünk legszebb barlangjaival és felszíni mészkőformáival.
Kedvezményes belépő: felnőtt: 1.800 Ft/fő, gyermek (3-14 éves korig): 1.500 Ft, családi jegy (szülők és a gyermekek 14 éves korig): 5.500 Ft

Útvonal (főbb érintett látnivalók): 
1. gyalogos szakasz: Gyulakeszi autós pihenő – Csobánc hegytető – Gyulakeszi autós pihenő
2. szakasz gépkocsikkal: Gyulakeszi – Tapolca, tavasbarlang közvetlen közelében levő parkoló
3. gyalogos szakasz: Geoséta Tapolcán a  Malom-tó körül, majd lehetőség a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont Csodálatos Karszt Kiállításának megtekintésére (önköltséges)

Előzetes jelentkezés szükséges: előző nap, 16.00 óráig 

Jelentkezés és részletes információ:
Sárdy Julianna 
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu    
További információ a Bakony–Balaton Geopark Eseménynaptárában!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. 
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
Időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő viselése ajánlott.
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line vagy a program helyszínén, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
Segítse munkánkat, ossza meg véleményét túráinkról! kérdőív 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. 
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük! 

Megközelítés

Kiindulási hely

Kapcsolódó látogatóhelyek

Kapcsolódó tájegységek