Barlangok Világnapja – Kedvezményes barlangi alap, overallos kalandtúra a Szentgáli-kőlikban

Időpont: 2017. június 25.

A Magyarország leghosszabb dolomitban kialakult barlangja, a Szentgáli-kőlik fokozottan védett barlangja – előzetes jelentkezéssel – ezen a napon, a Barlangok Világnapja alkalmából, kedvezményes belépőjegy váltásával látogatható meg. Képzett és tapasztalt barlangi túravezetők kíséretében vehetnek részt egy testet-lelket megmozgató, izgalmas barlangi alap kalandtúrán a Szentgáli-kőlikban (10 éves kortól), ahol néhol csupán négykézláb vagy kicsit hasoncsúszva, kúszva-mászva tud majd haladni, természetesen a túravezetők segítségével, barlangi túrafelszerelésben.

Helyszín: Szentgáli-kőlik barlang

Ár: Kedvezményes alap túra: 2.500 Ft/felnőtt, 2.000 Ft/10-18 év közötti gyerek

Találkozó időpontja: 2017. június 25. (vasárnap)

Találkozó helye: Szentgál, Fő út 72., bázisépület, parkoló

Távolság: a barlang Szentgáltól 2 km-re van, bent: 150 méter

Túra ideje: alap barlangtúra időtartama: kb. 1,5-2 óra

Nehézségi fok:

A Magyarország leghosszabb dolomitban kialakult barlangja, a Szentgáli-kőlik fokozottan védett barlangjaelőzetes jelentkezéssel – ezen a napon, a Barlangok Világnapja alkalmából, kedvezményes belépőjegy váltásával látogatható meg.

Képzett és tapasztalt barlangi túravezetők kíséretében vehetnek részt egy testet-lelket megmozgató, izgalmas barlangi alap kalandtúrán a Szentgáli-kőlikban (10 éves kortól), ahol néhol csupán négykézláb vagy kicsit hasoncsúszva, kúszva-mászva tud majd haladni, természetesen a túravezetők segítségével, barlangi túrafelszerelésben.

E, a Bakony–Balaton Geopark területén nyíló fokozottan védett barlang méreteinél, formakincsénél fogva, és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására, valamint a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására
A barlangban 4000 évvel ezelőtt élt elődeink életének történetével is megismerkedhetnek az itt barlangi felszerelésben (overallban, sisakban és fejlámpában) kalandtúrázók.  Az egyedülálló és értékes régészeti anyag hiteles másolatai (urna, koponya, csontok) a kőlik Régész-járatában megtekinthetőek, melyek helyszíni bemutatása kitűnő lehetőséget ad a természeti és kultúrtörténeti értékek kapcsolatának illusztrálására.

Találkozási hely: Szentgál, Fő út 72., bázisépület, parkoló
GPS: 47.111612, 17.734616
Barlangtúra dátuma: 2017. június 25. (vasárnap)
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Szentgál bázisépület – Szentgáli-kőlik bejárata – alap túra a barlangban: Felső-terem – Régész-járat – Bejárati-akna – Nagy-terem – Travi-folyosó – Alsó-terem – Bagolyvár – Új-terem, majd ugyanarra vissza – Szentgál, bázisépület
Barlangtúra (alap túra) hossza: kb. 150 méter
Barlangtúra időtartama: kb. 1,5-2 óra
Barlangtúra nehézsége: közepes-nehéz, barlangi overallban, fejlámpával, védősisakkal (melyeket a túra szervezői biztosítanak), sokszor négykézláb, csúszva-mászva lehet haladni a barlangban, szakképzett és tapasztalt barlangi túravezető kíséretében; részvétel 10 éves kortól.
Barlangtúra jellege: alap túra, mely ezen a napon kedvezményes!
Fizetési mód: előzetes átutalással:
2.500 Ft/felnőtt, 2.000 Ft/10-18 év közötti gyerek

Előzetes jelentkezés: időpont, létszám, korosztály, mobilszám és cím megadásával szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen (telefonos elérhetőség megadásával).
Jelentkezéshez az alábbi adatok megadása szükséges: http://bfnp.hu/hu/hogyan-jelentkezzunk
Jelentkezési határidő: 2017. június 22. (csütörtök), 16:00

Barlangtúra információ, jelentkezés: Németh-Bakos Judit turisztikai referens, e-mail: tura@szentgali-kolik.hu, telefonszám: +36 87 555 282, +36 70 682 4340 (munkanapokon 8-16 óra között), weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: kényelmes alsóruházat és pulóver a barlangi overall alá (pl. melegítő), igény szerint vékony cérna vagy munkáskesztyű, zárt túracipő/bakancs vagy gumicsizma, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék + 0,5-1 liter víz kézmosáshoz.

A barlangtúra időtartama kb. 1,5-2 óra. A barlang Szentgál falutól kb. 2 km-es, 20 perces könnyű sétával érhető el.

Lehetőség van a falutól a barlangig és vissza egy hangulatos lovaskocsizással is megtenni az utat, melynek díja 500 Ft/fő. A lovaskocsizás igényét kérjük előre jelezni!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. 
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
Időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő viselése ajánlott.
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line vagy a program helyszínén, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
Segítse munkánkat, ossza meg véleményét túráinkról! kérdőív 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. 
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Megközelítés

Kiindulási hely

Kapcsolódó látogatóhelyek

Kapcsolódó tájegységek