Szentbékkálla földtani és kultúrtörténeti kincsei geotúra

Időpont: 2018. január 14.

Helyszín: Szentbékkálla

Ár: felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft

Találkozó időpontja: 2017.01.14. 10:00

Találkozó helye: Szentbékkálla, Öreghegy Fogadó Dózsa György u.

Távolság: 5 km

Túra ideje: 4 óra

Nehézségi fok:

Geotúránk Szentbékkálla és környékének földtani, építészeti és kulturális gyöngyszemeit fűzi fel.  Bemelegítésül felsétálunk a szentbékkállai templom dombocskájára, majd néhány perces erdei gyaloglás után a színes építőkövekből épült Velétei palotarom bukkan elő a fák közül a maga festői szépségében.
A továbbiakban egy hihetetlenül izgalmas földtörténeti esemény kőbe dermedt pillanatfelvétele magasodik fölénk: a közeli vulkán kitörése nyomán mintegy 2 és fél millió évvel ezelőtt pontosan erre a helyre zúdult le egy forró, pusztító vulkáni törmelékár! A meghökkentő látványt nyújtó rétegsor leginkább egy hosszában elvágott geológiai püspökkenyérre emlékeztet, amelyben a mazsolák összesült pannon homokgalacsinok, a diók pedig olivin zárványok. Vulkánusz isten még számos egyéb ásvány- és kőzettani csemegét is rakott vizsga-remekébe, ami csak arra vár, hogy együtt felfedezzük! (Mindeközben egy valódi püspökkenyeret is elmajszolunk a geotúra-vezető jóvoltából.)
Visszasétálva a falu központjába egy szép kilátópontról gyönyörködhetünk a Káli-medence látványában, ahonnan tiszta időben még a Balaton déli partján emelkedő fonyódi és boglári vulkánok is jól látszanak.
Túránk következő állomása a méltán világhírű Szentbékkállai-kőtenger. Bizonyára sokan jártak már ott, hintáztak az Ingókövön, (Kelemen-kő névre is hallgat), látták a madáritatókat. Ennek ellenére érdemes újból meglátogatni, mert élményt nyújthatnak az apró részletek, amikről sok érdekes információt tudhatnak meg, mialatt a gyerekek a világ egyik legjobb természet adta játszóterét vehetik a birtokukba! A vállalkozó szelleműeknek alkalma nyílik egy kis Pannon-tó kóstolóra is.
Programunk zárásaként a falu legszebb utcáján sétálunk végig, ahol megcsodálhatjuk a Káli-medence népi építészetének gyöngyszemeit: a nádtetejű, hófehérre vakolt házakat különleges vakolatdíszekkel és macskalépcsőikkel.
Akinek még van kedve és energiája, a falu közelében levő kora-középkori Töttöskáli templomromot is megtekintheti.

A túrára előzetes jelentkezés telefonon vagy emailben szükséges a túravezetőnél.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: A túrát megelőző napon (2018. január 13.) 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna+36 30 491 0061, e-mail: sardy1@bfnp.hu

 

Megközelítés

Kiindulási hely