Nachrichten

Vizes élőhelyekről tanácskozott a Ramsari Bizottság a Kis-Balatonnál

Novemberben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vendége volt a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága és Dr. Rácz András, természetvédelemért felelős államtitkár.


Einzelheiten

Erdőbe hívnak a pálos remeték

Élettel telt meg a balatonszemesi erdő mélye november 14-én. Nacsa Lőrinc, országgyűlési képviselő, vallásturisztikai miniszteri biztos látogatott a helyszínre, aki Bende Zsolt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójával közösen járta be az egykori pálos kolostor emlékhelyét.


Einzelheiten

A védett sisakos sáska, mint a klímaváltozás egyik nyertese?

A European Journal of Entomology tudományos szakfolyóirat adta közre a Dr. Kenyeres Zoltán fő szerzőségével és számos közép-európai egyenesszárnyú-szakértő, valamint természetvédelmi szakember közreműködésével a korábban ritkaságnak számító sáskafaj elterjedésére vonatkozó aktuális trendeket és annak ökológiai elemzését.


Einzelheiten

Szélvihar sem gátolta a vadlúdszámlálást

A fokozottan védett vörösnyakú lúd is megmutatta magát a Kis-Balatonnál az országos vadlúd szinkron ideje alatt. Az eseményt idén november 17.-én tartották a hazai nemzeti park igazgatóságok.


Einzelheiten

5 hektár erdő telepítése 1 nap alatt!

Igazi mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) erdőtelepítési projektje.


Einzelheiten

Segítse a madárinfluenza megfékezését!

A vadmadárvonulások időszakában a madárinfluenza fokozattan veszélyezteti Magyarország szárnyasállományát.


Einzelheiten

Terelővadászat a Balaton-felvidéken

Igazgatóságunk a felsorolt vadászterületeken és időpontokban nagyvad terelővadászatot tart, kérjük a kedves látogatókat, hogy programjuk szervezése során ezt vegyék figyelembe, az érintett területet a megadott időpontban ne látogassák.


Einzelheiten

Mura–Dráva–Duna: hatalmas természetvédelmi projekt indul „Európa Amazonasának” újjáélesztésére

2023 októberében elindult az új, EU által társfinanszírozott LIFE RESTORE for MDD projekt a Mura, Dráva és Duna mentén – azon az összefüggő védett területen Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon és Szerbiában, ahol a világ első, öt országra kiterjedő UNESCO bioszféra-rezervátuma található.


Einzelheiten

Nagy változások és kis bivalyok születtek Kápolnapusztán

Idén eddig 65 borjú született a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közkedvelt ökoturisztikai attrakciója területén, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban.


Einzelheiten

Felhívás - Gépjárművek értékesítése

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság értékesíti a használt, működéséhez most feleslegessé vált gépjárművét.


Einzelheiten

Különleges vendég a Kis-Balatonon

Igazgatóságunk szakemberei az utóbbi években rendszeresen végeznek madárgyűrűzést a Kis-Balatonon szeptember-október fordulóján. A célfaj a fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon), a kiterjedt aratatlan nádasaink fogyatkozó énekesmadara.


Einzelheiten

Álláshirdetés - mezőgazdasági gépkezelő, traktoros fizikai munkás

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság állást hirdet mezőgazdasági gépkezelő, traktoros fizikai munkás feladatkör betöltésére (Csopak, Tihany telephelyek és a kapcsolódó mezőgazdasági területek).


Einzelheiten

Felhívás – Letenye állattartó telep és gazdálkodási központ üzemeltetésére

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény, valamint az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007.(X.4.) Kormányrendelet vonatkozó fejezetei alapján nyilvános, egyfordulós pályázatot hirdet.


Einzelheiten

Dr. Loksa Imre emléktáblát avattak a Lóczy-barlang Látogatóközpontban

A Lóczy-barlang állatvilágának első tudományos kutatója és három új faj leírója tiszteletére, születésének 100. évfordulója évében – tanítványai kezdeményezésére és gyermekei támogatásával – emléktáblát helyeztek el a barlang bejáratánál.


Einzelheiten

Hazánk területének egyharmada természetközeli állapotban maradt fent

Magyarország területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely Európa többi országához viszonyítva kiemelkedő arány – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára ’A Tihanyi-félsziget és térségének komplex élőhely-fejlesztése’ című projekt zárórendezvényén


Einzelheiten

Tihany csodáival ismerkedtek a nagykövetasszonyok

Különleges vendégeknek mutathattuk meg Tihany legcsodálatosabb helyeit.


Einzelheiten
Scroll to top