Nachrichten

Fáradhatatlan városi madarunk, a sarlósfecske

A sarlósfecskék kétségtelenül a madárvilág egyik legkiválóbban repülő tagjai.


Einzelheiten

A nemzeti park igazgatóság somogyi projektjei a Kék bolygó adásában

Vízépítési munkákkal a lápokért. A projekt öt helyszínen javítja a vizes élőhelyek állapotát. Idén megépül a Berek Világa Látogatóközpont.


Einzelheiten

Tanösvénnyel és lombkoronasétánnyal gazdagodott a Hévízi-tó környezete

A Hévízi-tó a világon egyedülálló természeti érték, hiszen nincs még egy ekkora tőzegfenekű, melegvizes gyógyhatású tó. Ezt a különleges kincset segít megóvni az a 662 millió forintból megvalósuló átfogó tóvédelmi program, amelynek több eleme is elkészült – mondta el az ünnepélyes átadón az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.


Einzelheiten

Átadták a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpontot

A létesítményben beltéri és szabadtéri kiállítás várja a látogatókat.


Einzelheiten

Tájékoztatás a Fekete-hegyre kirándulóknak

Az elmúlt napokban internetes hír jelent meg arról, hogy a Káli-medencében, a Fekete-hegyen valaki medvenyomokat látott, amely mellett medvebocs nyom is volt.


Einzelheiten

Elismerésben részesültek kollégáink

Dr. Nagy István agrárminiszter két munkatársunk részére adott át kitüntetést 2021. július 6-án.


Einzelheiten

A Remetekert cincérei

A hetekben zajlik több cincérfaj rajzása. A Nagykapornak melletti Remetekertben havasi cincérrel (Rosalia alpina), gyászcincérrel (Morimus funereus), valamint kis hőscincérrel (Cerambyx scopolii) találkoztunk erdei adatgyűjtéseink során. Mindhárom említett cincérfaj védett Magyarországon, első kettő pedig Natura 2000 jelölőfaj.


Einzelheiten

Felhívás – Lóczy-barlang Látogatóközpont határozott idejű üzemeltetése

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X.4.) Korm.r. vonatkozó fejezetei alapján nyilvános, egyfordulós pályázatot hirdet.


Einzelheiten

Szöcskék, sáskák, tücskök nyomában

A Magyar Rovartani Társaság egyenesszárnyúakkal foglalkozó szakértői június végén Nyugat-Zala Tájegységünkben tartották meg éves találkozójukat.


Einzelheiten

A gyepek titkai II. – fotópályázat

A Grassland-HU LIFE integrált projekt keretében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei idén ismét fotópályázatot hirdetnek, amelynek célja a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatása, népszerűsítése, és ezen keresztül a figyelem felhívása védelmük, megőrzésük fontosságára.


Einzelheiten

Védelmi intézkedések változása

Nemzeti parkunk látogató- és szálláshelyein, szakvezetésein sem kell már védettségi igazolvány és maszk 2021. július 3-tól


Einzelheiten

Félmilliárdos természetvédelmi fejlesztés indul a Mura-mentén

Mintegy 470 millió forint európai uniós támogatásból valósít meg élőhelyfejlesztést a Mura-mentén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A projekt segítségével egy gazdálkodási centrumot alakítanak ki, valamint 250 hektáron javítják a környezet állapotát


Einzelheiten

Tihanyi Levendula Hetek a Magyar Gazda adásában

Szedd magad akció és izgalmas programok várják a látogatókat.


Einzelheiten

Megszépült a Hegyestű

A Veszprém Televízió is beszámolt a bemutatóhely megújulásáról.


Einzelheiten

A barlangok világnapján a Keszthelyi-hegység fokozottan védett barlangjára hívta fel a figyelmet Igazgatóságunk munkatársa.

A Duna TV 2021. június 25-i Nyár 21 című adásának 38:31 percétől a 43:15 percéig John Szilárd, a balatonedericsi Csodabogyós-barlang barlangi üzemvezetője mesél a Barlangok Világnapján a barlangászás szépségeiről és veszélyeiről, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található balatonedericsi Csodabogyós-barlang nevéről, keletkezéséről.


Einzelheiten

Turbánliliomok

Rózsaszín, kecses virágaival tarkítja az erdők alját a június-júliusban virágzó turbánliliom (Lilium martagon).


Einzelheiten

Különleges élményt nyújtanak nyáron is a barlangok a nemzeti parkokban

A barlangok világa nyáron is változatos kínálattal várja az érdeklődőket a nemzeti parkokban. A hőségben igazi felüdülést és tartalmas kikapcsolódást nyújtanak a barlangok, amelyeket állandóan hűvös, 12 °C-os hőmérsékletben fedezhetünk fel.


Einzelheiten

Tűzgyújtási tilalom

Június 24-től tűzgyújtási tilalom lép érvénybe.


Einzelheiten

Balaton-felvidéki rejtett kincsek a Kék bolygó adásában

400 millió forintból újultak meg látogatóhelyek, köztük a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely és a Salföldi Major.


Einzelheiten
Scroll to top