News

„Csókosok” lettek a gólyák, otthont teremtenek nekik a szakemberek

Megújult otthon várja a visszatérő gólyákat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugat-Zalai Tájegységében. A szakemberek javában munkálkodnak, hogy a gólyafészkek megfelelő állapotban várják vissza lakóikat.


Details

Tarkállik majd rét és legelő a Balaton körül

Hamarosan újabb gyepes élőhelyeket von haszonállatokkal való kezelés alá a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a működési területén.


Details

Álláshirdetés – mezőgazdasági gépkezelő, traktoros fizikai munkás

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság állást hirdet mezőgazdasági gépkezelő, traktoros fizikai munkás feladatkör betöltésére (Káli-medence, Tapolcai-medence mezőgazdasági területek és a kapcsolódó telephelyek).


Details

Megjelent 2024. évi minileporellónk

A bemutatóhelyek rövid leírását tartalmazó, zsebméretű kiadvány ingyenesen elérhető és pecsétgyűjtős kedvezménykuponként is funkcionál.


Details

Terelővadászat a Balaton-felvidéken

Igazgatóságunk a felsorolt vadászterületeken és időpontokban nagyvad terelővadászatot tart, kérjük a kedves látogatókat, hogy programjuk szervezése során ezt vegyék figyelembe, az érintett területet a megadott időpontban ne látogassák.


Details

Február másodika a Vizes Élőhelyek Világnapja

Több mint 50 éve, 1971-ben, ezen a napon írták alá Ramsar városában a vizes élőhelyek védelméről szóló megállapodást, amely a legrégebbi, jelenleg is aktív természetvédelmi egyezmény – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából megtartott rendezvényen, Tatán, pénteken.


Details

NYEREMÉNYJÁTÉK a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából

A jeles természetvédelmi naphoz kapcsolódó témájú totót állítottunk össze. Küldje be a megfejtést a versreka@bfnp.hu e-mail címre 2024. február 2. (péntek) 12.00 óráig!


Details

Felhívás - Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Háza és Erdők Háza Bemutatóhely üzemeltetése 2024-01

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény, valamint az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007.(X.4.) Kormányrendelet vonatkozó fejezetei alapján nyilvános, egyfordulós pályázatot hirdet


Details

XXI. Országos Sasszinkron – Megszámlálták a ragadozó madarakat

A tavalyinál sokkal jobb eredményre számítanak Zalában azok a természetvédelmi szakemberek és önkéntes madarászok, akik részt vettek a január második hétvégéjén lezajlott monitoring programon, amelynek célja a hazai ragadozómadár állomány felmérése volt.


Details

Tapolcai medence – Az országos tájképvédelmi övezet módosítása

A Tapolcai-medence Magyarország egyik legszebb fekvésű, páratlan táji adottságokkal rendelkező vidéke, melyre a környező tanúhegyekről egyedülálló panoráma tárul fel.


Details

Szinai Péter: Sosem tartottam kalitkában kedvtelésből madarat!

Egyedülálló díjjal jutalmazták a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság zoológusát


Details

Terjeszkedő nutria-állományok Délnyugat-Magyarországon

Az idegenhonos, inváziós nutria (Myocastor coypus) terjedő, önfenntartó állományai alakultak ki a Kerka és Kebele vízfolyások, valamint a Mura folyó térségében, ami egyre inkább sürgeti az aktív és rendszeres fellépést a faj terjedésének megállítása érdekében.


Details

Balatonfenyvesen nosztalgiázik tovább a „bugaci kispöfögő”

Kamionon hozták el Kecskemétről. Még 2021-ben érkezett meg Balatonfenyvesre az 1905-ben készült úgynevezett 490-es sorozatú gőzmozdony.


Details

50 éves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Ötven évvel ezelőtt, 1974. január 6-án 200 lelkes madárvédő gyűlt össze a Fővárosi Állat és Növénykert Barlang mozijában, hogy új szervezetet hozzon létre - a Magyar Madártani Egyesületet (MME).


Details

A „Bakony Angyala” nemcsak az ünnepi időszakban segít!

Piri Attila barlangász a hétköznapokban nyújt segítséget


Details

A magyar kutatóűrhajós missziósok Bakonybélben

A HUNOR űrhajós program keretében a négy kutatóűrhajós jelölt volt a vendégünk a bakonybéli Pannon Csillagdában.


Details

Megvalósult a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programja

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, konzorciumi partnerei és a helyben élők segítségével több mint 660 millió forint felhasználásával valósult meg a Hévízi-tó és környékének természetvédelmi célú rekonstrukciója


Details

Kilátások és átlátások

Meglátások az ember, a táj és a látvány örök kapcsolatáról


Details
Scroll to top