News

Énekesmadár monitoring a Külső-tónál

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság két munkatársa 11 éve folytat fészkelő énekesmadár-populáció monitorozást egy nemzetközi program (CES - Constant Effort Sites Scheme) részeként a tihanyi Külső-tónál.


Details

Szépülnek a Kis-Balaton látogatóhelyei az építő táborosok munkájával

Tereprendezéssel, szemétgyűjtéssel, épületek és köztéri bútorok rendbetételével foglalkoznak ezekben a napokban azok a középiskolás fiatalok, akik a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány által idén negyedszer szervezett Kis-Balaton Építőtáborba jelentkeztek.


Details

Gyarapodik a szürkemarha-állomány

Tavaly érkezett Benedek nevű szürkemarha tenyészbikánk első borjai már szépen növögetnek a Káli-medencében.


Details

Fáradhatatlan városi madarunk, a sarlósfecske

A sarlósfecskék kétségtelenül a madárvilág legkiválóbban repülő tagjai közé tartoznak.


Details

A nemzeti park igazgatóság somogyi projektjei a Kék bolygó adásában

Vízépítési munkákkal a lápokért. A projekt öt helyszínen javítja a vizes élőhelyek állapotát. Idén megépül a Berek Világa Látogatóközpont.


Details

Tanösvénnyel és lombkoronasétánnyal gazdagodott a Hévízi-tó környezete

A Hévízi-tó a világon egyedülálló természeti érték, hiszen nincs még egy ekkora tőzegfenekű, melegvizes gyógyhatású tó. Ezt a különleges kincset segít megóvni az a 662 millió forintból megvalósuló átfogó tóvédelmi program, amelynek több eleme is elkészült – mondta el az ünnepélyes átadón az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.


Details

Átadták a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpontot

A létesítményben izgalmas kiállítás, a szabadban geológiai tanösvény várja a látogatókat.


Details

Tájékoztatás a Fekete-hegyre kirándulóknak

Az elmúlt napokban internetes hír jelent meg arról, hogy a Káli-medencében, a Fekete-hegyen valaki medvenyomokat látott, amely mellett medvebocs nyom is volt.


Details

Elismerésben részesültek kollégáink

Soós Edina miniszteri elismerésben, Dr. Nagy Lajos Pro Natura emlékplakett elismerésben részesült.


Details

A Remetekert cincérei

A hetekben zajlik több cincérfaj rajzása. A Nagykapornak melletti Remetekertben havasi cincérrel (Rosalia alpina), gyászcincérrel (Morimus funereus), valamint kis hőscincérrel (Cerambyx scopolii) találkoztunk erdei adatgyűjtéseink során. Mindhárom említett cincérfaj védett Magyarországon, első kettő pedig Natura 2000 jelölőfaj.


Details

Felhívás – Lóczy-barlang Látogatóközpont határozott idejű üzemeltetése

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X.4.) Korm.r. vonatkozó fejezetei alapján nyilvános, egyfordulós pályázatot hirdet.


Details

Szöcskék, sáskák, tücskök nyomában

A Magyar Rovartani Társaság egyenesszárnyúakkal foglalkozó szakértői június végén Nyugat-Zala Tájegységünkben tartották meg éves találkozójukat.


Details

A gyepek titkai II. – fotópályázat

A Grassland-HU LIFE integrált projekt keretében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei idén ismét fotópályázatot hirdetnek, amelynek célja a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatása, népszerűsítése, és ezen keresztül a figyelem felhívása védelmük, megőrzésük fontosságára.


Details

Védelmi intézkedések változása

Nemzeti parkunk látogató- és szálláshelyein, szakvezetésein sem kell már védettségi igazolvány és maszk 2021. július 3-tól


Details

Félmilliárdos természetvédelmi fejlesztés indul a Mura-mentén

Mintegy 470 millió forint európai uniós támogatásból valósít meg élőhelyfejlesztést a Mura-mentén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A projekt segítségével egy gazdálkodási centrumot alakítanak ki, valamint 250 hektáron javítják a környezet állapotát


Details

Tihanyi Levendula Hetek a Magyar Gazda adásában

Szedd magad akció és izgalmas programok várják a látogatókat.


Details

Megszépült a Hegyestű

A Veszprém Televízió is beszámolt a bemutatóhely megújulásáról.


Details

A barlangok világnapján a Keszthelyi-hegység fokozottan védett barlangjára hívta fel a figyelmet Igazgatóságunk munkatársa.

A Duna TV 2021. június 25-i Nyár 21 című adásának 38:31 percétől a 43:15 percéig John Szilárd, a balatonedericsi Csodabogyós-barlang barlangi üzemvezetője mesél a Barlangok Világnapján a barlangászás szépségeiről és veszélyeiről, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található balatonedericsi Csodabogyós-barlang nevéről, keletkezéséről.


Details

Turbánliliomok

Rózsaszín, kecses virágaival tarkítja az erdők alját a június-júliusban virágzó turbánliliom (Lilium martagon).


Details
Scroll to top