News

Növény Arculati Kézikönyv

Egy erdőállomány vegetáció mentén feltáruló képe


Details

Gyászhír

Mély megrendüléssel tájékoztatunk Mindenkit, hogy munkatársunk, Talabér Ádám András, rövid betegséget követően 2022. január 14-én, tragikus hirtelenséggel elhunyt.


Details

Terelővadászatok januárban a Balaton-felvidéken

Igazgatóságunk üzemi vadászterületein az alábbi időpontokban nagyvad terelővadászatot tart, kérjük a kedves látogatókat, hogy programjuk szervezése során ezt vegyék figyelembe, a felsorolt területeket a megadott időpontokban ne látogassák.


Details

Teremtett világunk megóvása közös felelősségünk

Az elmúlt évtizedben 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület létesült összesen 4 107 hektár kiterjedéssel


Details

Sasszinkron Zalában

A monitoringprogram célja a hazánkban telelő ragadozómadár állomány megfigyelése és számbavétele.


Details

Megújult a gólyafészek Gyulakeszin

Sajnos az utóbbi két-három évtizedben a fehér gólyák hagyományos fészkelő helyeiket az épületek kéményeit elhagyva átköltöztek a lakott területeken található kisfeszültségű áramhálózatokra.


Details

Hétvégi denevérmentés

A hétvégén egy badacsonyörsi családi ház ablakcseréjénél egy csapat telelő denevér került elő. Hála a lelkiismeretes vállalkozónak és jó pár elhivatott szakembernek, a denevérek egy kis kerülővel ugyan, de biztos kezekben landoltak.


Details

19. Országos Sasszinkron és 7. Sasnap

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 19. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását 2022. január 14-16. között, valamint 7. alkalommal a szemléletformáló Sasnapot január 15-én.


Details

Sikeres fejlesztések valósultak meg idén a nemzeti parkokban

Szerencsésnek mondhatja magát, aki szívesen töltekezik a hazánk természeti örökségének felfedezése közben. Élménygazdag programok, sokszínű élővilág és felújított, családbarát szálláshelyek várnak mindenkit, a védett természeti területektől csupán egy karnyújtásnyira.


Details

Kőrösi Csoma Sándor-díjat kapott dr. Kopek Annamária

A díj a turizmus szakma legmagasabb állami kitüntetése, amelyet 2019-ben hívott életre a Magyar Turisztikai Ügynökség az ágazat területén végzett kiemelkedő szakmai teljesítmények elismerésére.


Details

Zalai halgazdálkodókkal találkoztunk

Igazgatóságunk az EcoBridge (HUHR/1901/2.2.1/0117) határon átnyúló, magyar-horvát Interreg projekt keretében szakmai műhelytalálkozót rendezett Lentiben az Ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum területén működő halastavi és természetesvízi halgazdálkodók részvételével.


Details

Tollas vendégek a ház körül

A téli madáretetés természetes módja a kertben


Details

Inváziós fajok

Az idegenhonos, inváziós fajok terjedése egyre nagyobb probléma nemcsak európai, de hazai viszonylatban is!


Details

Védjük az őshonos egyedeket!

Tovább folytatódik a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának KEHOP projektje, melynek keretében a BfNPI munkatársai az őshonos élőlények védelme érdekében szűrik a halállományt a Hévízi-tóban és a hozzá kapcsolódó kifolyóban.


Details

Terelővadászatok a Balaton-felvidéken

Igazgatóságunk üzemi vadászterületein az alábbi időpontokban nagyvad terelővadászatot tart, kérjük a kedves látogatókat, hogy programjuk szervezése során ezt vegyék figyelembe, a felsorolt területeket a megadott időpontokban ne látogassák.


Details

Érték a tájban – Németbánya egyedi tájértékei

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén készülő tájérték felmérések eredményeit folyamatosan bővülő cikksorozatunkban településekre bontva mutatjuk be a honlap olvasói számára.


Details

Európa Amazonasa és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Egy egyedülálló projekt érkezett a befejezéséhez október végén. Az Amazon of Europe Bike Trail projektben 15 partner dolgozott öt országban - Ausztriában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában- az Amazon of Europe Kerékpáros Túraútvonal kidolgozásában és megvalósításában.


Details

Érték a tájban – Egyedi tájérték felmérés Lispeszentadorján településén

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén készülő tájérték felmérések eredményeit folyamatosan bővülő cikksorozatunkban településekre bontva mutatjuk be a honlap olvasói számára.


Details

A sárgafejű királyka

A Szentgáli tiszafásba megérkeztek téli vendégeink, a sárgafejű királykák (Regulus regulus).


Details
Scroll to top