Hírek

Invazív harcsafaj a Hévízi-tóban

Folyamatosan szűrik a halállományt a BfNPI munkatársai.


Részletek

Pro Natura díjak, Pro Natura Emlékplakettek és Miniszteri Elismerő Oklevelek átadása Balatonfüreden

A természetvédelem területén és a természet védelméért dolgozó szakemberek mindannyiunkat megajándékoznak, eredményeikből mind részesülünk. A tiszta víz, a jó levegő, a gazdag termőtalaj, a természetes élőhelyek által biztosított ökológiai szolgáltatások ugyanis közös kincseink, mondta Dr. Nagy István, agrárminiszter a Pro Natura díjak, a Pro Natura Emlékplakettek és a Miniszteri Elismerő Oklevelek átadásán.


Részletek

Madárritkaság a Nemzeti Parkban

Múlt pénteken, május 19-én, volt kollégánk, Dr. Preiszner Bálint (jelenleg tudományos kutató a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben) egy pettyes kakukkot (Clamator glandarius) figyelt meg Tihanyban, a hosszúhegyi szőlőkben.


Részletek

Szállásajánlatunk a Balatonhoz közel: Park Villa, Csopak!

Júniusban még van szabad időpontunk a Park Villában, akár a teljes villa is kibérelhető!


Részletek

Védett farkasalmalepke a Nyugat-Zala Tájegységben

A Nyugat-Zala Tájegységben hosszú évek óta ismét sikerült megfigyelni a védett farkasalmalepkét (Zerynhia polyxena) a Kerka-mentén, illetve a Mura-menti Tájvédelmi Körzet területén.


Részletek

A Zala befolyóiból: csíkok, csellék és küllők is

Tavasszal kezdetét vette a Nyugat-Zala Tájegységben a Zala befolyó patakjaiban élő védett vízi makrogerinctelen élőlénycsoportok adatgyűjtése.


Részletek

A gyepek titkai IV. fotópályázat

A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei negyedik alkalommal hirdetik meg a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatását, népszerűsítését célzó fotópályázatukat.


Részletek

Egyedi tájérték – amitől egyedi és értékes lesz a táj

Az egyedi tájérték és a környező táj kapcsolatának bemutatása a teskándi Szent Ilona kápolna példáján keresztül.
Részletek

Rétisasfiókák gyűrűzése

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Ragadozó Madárvédelmi Szakosztályának együttműködésében idén is április 27-28-án rendben lezajlott a rétisasfiókák gyűrűzése Nyugat- Zalában, Kis-Balatonon és Észak-Somogyban.


Részletek

Természetismereti napközis tábor

2023. augusztus 21-25. között naponta 7.30 és 16.30 között biztosítunk természetismereti programokat. A napközis tábort kifejezetten 8-14 éves korosztálynak ajánljuk.


Részletek

A Hévízi-tó „új” halfaja a párducmintás vértesharcsa (Pterygoplichthys disjunctivus)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai, a „Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása” című KEHOP projekt keretein belül 2019 óta rendszeresen végeznek halászati tevékenységet és búvármerülést a Hévízi-tóban.


Részletek

"Hévíz Város Fejlesztéséért" díjat kapott nemzeti park igazgatóságunk

Hévíz várossá válásának 31. évfordulóján Hévíz Város Önkormányzata nevében Papp Gábor polgármester adta át a megtisztelő kitüntetést.


Részletek

Ahol megelevenedik a tankönyv - a természetiskola

A TERMÉSZETISKOLA a természetvédelmi bemutatást szolgáló, erdei iskolai programszolgáltatást nyújtó minősített létesítmény, amely természeti, táji értékek megőrzésén alapuló bemutatási, oktatási, környezeti nevelési tevékenységet végez.


Részletek

Föld Napja - az Év természeti értékei nyereményjáték

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság játékra hívja az érdeklődő gyerekeket, családtagokat.


Részletek

Fiatalok a természetvédelemben – idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

Jelentkezési határidő: 2023. április 22.!
Az Ifjú Kócsagőr Program évről-évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. 2023-ban immár 10. alkalommal hirdetjük meg számukra a programot, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket.


Részletek

Gólyák védelmében

Igazgatóságunk a tavalyi évben is figyelemmel kísérte a működési területén élő fehér gólyák sorsát. Zala vármegyében 132 fehér gólyapárról és 318 fióka kikeléséről volt tudomásunk.


Részletek

Véget ért a békamentés a zalaegerszegi Aranyoslapi-forrásnál

Idén március első hetében indult a békák vonulása a zalaegerszegi Aranyoslapi-forrásnál. Az első erdei és gyepi békák megjelenése után rekordidő alatt készült el a több mint 450 méter hosszú ideiglenes terelő


Részletek

Ünnepi nyitvatartás – Húsvét 2023

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóhelyeinek nyitvatartása a négynapos ünnepi hétvégén (április 7–10.).


Részletek
Ugrás a tetejére