Bioszféra-rezervátum

  • Mura látképe
  • Mura
  • Kavicszátony Molnárinál
  • Molnári tanösvény: Élet-sziget
  • Mura
  • Mura-menti River'scool
  • Mura-menti River'scool

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt években számos olyan programban vett és vesz részt, amely a működési területének legdélebbi részén található Mura mente természetvédelmi és ökoturisztikai fejlesztését szolgálja. A magyar-horvát határon a Mura folyó egy szakasza mintegy 50 km hosszan szinte érintetlen maradt, így a biodiverzitás hosszú távú megőrzésének színtere. Ez a Mura-menti Tájvédelmi Körzet, amely egyben a határon átnyúló Mura-Dráva-Duna UNESCO Bioszféra-rezervátumnak is részét képezi.

1972. június 5-én Stockholmban megrendezett ENSZ környezetvédelmi világkonferencián elfogadásra került az UNESCO „Ember és Bioszféra” (Man and Biosphere) programja és egyidejűleg ezt a napot a nemzetközi környezetvédelem világnapjává is nyilvánították. A program kapcsán eddig a világ 120 országában 669 bioszféra rezervátum jött létre, közülük 20 határon átnyúló kezdeményezés. Ezek egyike a Mura-Dráva-Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum, amely elismeri a térség természeti értékeinek nemzetközi jelentőségét.

Miért különleges a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum, azon belül is a Mura-mente? A Mura Közép-Európa utolsó viszonylag szabályozatlan, természetes folyójának számít, a Drávával együtt. Megmaradtak a természetes élőhelyek, nem folyt intenzív gazdálkodás, nem cserélték le a természetes erdőket nemesnyarasokra, nem lett beépítve az ártér, nem érzékelhetők annyira az emberi tevékenység káros hatásai, mint más ártéri élőhelyeken.

A bioszféra rezervátum területén számos ökoturisztikai fejlesztés jött létre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2013. évben az osztrák-magyar határon átnyúló, PaNaNet (Pannon Nature Network) projektben létesítette Muraszemenyén a Hódvár Vízitúra Kikötőt, amelynek kapacitásbővítésére 2016. évtől a PaNaNet+ projektben nyílt lehetőség.

A coopMDD projektnek köszönhetően került kialakításra közvetlenül a muraszemenyei vízitúra bázis mellett a River’scool, az Igazgatóság szabadtéri, folyó menti iskolája, amely az Ausztriától Szerbiáig a Mura, Dráva, Duna folyók mentén felállított, 8 helyszínből álló iskolahálózat tagja. Közös cél, hogy az ide látogató gyerekek játékos foglalkozások során megtapasztalják, felfedezzék és megismerjék a bioszféra rezervátumot, a folyókat, azok működését, értékes élőhelyeit és élővilágát, valamint betekintést nyerjenek az ott élők kultúrájába. A muraszemenyei létesítmény remek lehetőséget nyújt vízitúrás kalandokhoz, akár tábortüzes kempingezéshez is, természetesen mindezt engedéllyel.

Az elmúlt évben a a coopMDD projekt révén jött létre a Mura ártéri tanösvény, amely Molnári településnél indul. A mintegy 2 km hosszú sétaút játékos, interaktív állomásokon mutatja be a Mura-mente sokszínű értékeit, megismertet a folyó és az ártér múltjával, a mozaikos erdő és gyeptársulásokkal, jellegzetes kavicszátonyaival és annak élővilágával. Ezek az élőhelyek nagyon fontos területek, számos madárnak nyújtanak védett fészkelő helyet, még a kis lile is talál magának költésre alkalmas helyet.


Szöveg: Gerencsér Beáta, Lelkes András, Józsa Erika

Ugrás a tetejére