2000. júliusában az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága elfogadta az Európai Táj Egyezmény szövegét, és ennek alapján az Európa Tanács főtitkára felhívta az Európa Tanács valamennyi tagállamát az egyezményhez való csatlakozásra. A 2000. október 20-án Firenzében aláírt Egyezmény 2004. március 1-én lépett hatályba.

Magyarország részéről az Egyezmény 2005. szeptember 28-án aláírásra került a 2051/2005. (IV. 8.) Korm. határozat rendelkezése értelmében. A tárgyban a 2007. évi CXI tv-t az Országgyűlés elfogadta, a törvény 2008. febr. 1-én életbe lépett.

Az Egyezmény célja az európai tájak minősége és sokfélesége által képviselt közös érték védelme, kezelése és tervezése az érdekeltek együttműködésével. Az Egyezményt aláíró országok vállalták, hogy a tájat - mint az emberi környezet meghatározó komponensét, a természeti és a kulturális örökség sokféleségének kifejezőjét és az önazonosságuk alapját - törvényben ismerik el. A tájtípusok védelme, tudatos kezelése sok feladatot ad számunkra.

Az Egyezményhez kapcsolódó Európai Tájdíj elnyerésére pályázhat bármely település, közösség; a tárgyban az uniós felterjesztést előkészítően 2008-ban hazai pályázatot folytattak le. A 2010. évben új pályázat keretében a tájegyezmény végrehajtásáért felelős tárcák Magyar Tájdíj néven nemzeti szintű tájdíj alapítását tervezik.

Részletesebb tájékoztatás az Egyezménnyel kapcsolatban elérhető itt.

Ugrás a tetejére