Mi az Európa Diploma?
Európa természeti örökségének megóvása érdekében az Európa Tanács (Strassbourg) 1965-ben létrehozta az Európa Diplomát. A kitüntetéssel olyan védett területek kerülnek az Európa Tanács védnöksége alá amelyek geológiai, biológiai vagy tájképi sokfélesége Európában kiemelkedő. A Diplomával a területen végzett természetvédelmi kezelés hatékonyságát is elismerik.

Kik nyerték el az Európa Diplomát?
A kitüntetett területek mérete és az ott található élőhelytípusok rendkívül változatosak.

Néhány példa:
Ausztriában a Krimml-vízesés,
Németországban a Wurzacher Ried Természetvédelmi Terület tőzeglápjai,
Svédországban a hatalmas Sarek és Padjelanta Nemzeti Parkok,
Lengyelországban a Bialowieza Nemzeti Park őserdeje,
Olaszországban a Montecristo-sziget Természetvédelmi Terület,
Spanyolországban a Donana Nemzeti Park vizes élőhelyei,
Franciaországban az Ecrins Nemzeti Park magashegységi tájai.
Magyarországon a Szénások Fokozottan Védett Terület
és az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület 1995-ben,
a Tihanyi-félsziget vulkanikus képződményei pedig 2003-ban nyerte el a Diplomát.

Az Európa Diploma adományozása és felülvizsgálata
A Diploma elnyeréséhez szükséges pályázatot a tagországok kormányai nyújtják be az Európa Tanácshoz. A Miniszteri Bizottság egy szakértői csopot helyszíni szemléje alapján hozza meg döntését. A terület kezelőjének éves jelentésekben kell beszámolnia arról, hogy a Diplomához csatolt ajánlásokat teljesítette-e. A Diploma öt évenként történő megújítása előtt újból helyszíni szemlét tartanak. A Diploma vissza is vonható, melyre sajnos már volt példa. A Diplomával járó presztízs megőrzése nagy felelősséget ró a terület kezelőjére.

A Tihanyi-félsziget utóvulkáni képződményei
A Tihanyi-félszigeten hozták létre 1952-ben hazánk első tájvédelmi körzetét. A terület 1997-től a Balaton-felvidéki Nemzeti Park turisztikai szempontból is kiemelt jelentőségű része lett. A szubmediterrán jellegű száraz, meleg térségek közvetlen szomszédságában vízi és mocsári élőhelyek találhatók - utóbbiakra példa a fokozottan védett Külső-tó. A változatos növénytársulásokban olyan ritka fajok élnek, mint a cseh tyúktaréj (Gagea bohemica) vagy a nyugati ajtóscsiga (Pomatias elegans).

Az élő természeti értékek mellett Tihany nemzetközi hírneve elsősorban mégis sajátos földtörténeti múltjának, geológiai és geomorfológiai nevezetességeinek köszönhető. A néhány millió éve itt működött tűzhányók által lerakott bazalttefra (vegyes vulkáni por és törmelék) az időjárás pusztításai miatt igen változatos formakincset mutat, ennek szép példái a Szélmarta-sziklák. Az igazi szenzációt azonban az Európában egyedülálló hévforrás-kúpok jelentik. Az utóvulkáni hatásra feltörő hévforrások vizéből kicsapódott az oldott mész a kova, és közetté válva forráskúpként rakódott le. A száznál több különleges alakú és belső szerkezetű sziklaképződmény többsége a félsziget nyugati részén található.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság jelentős erőket mozgósít a hévforráskúpok kutatására, megőrzésére és bemutatására. A Lóczy Lajos Tanösvény Tihany legérdekesebb természeti és kultúrtörténeti látnivalóit fűzi fel, köztük mintegy tucatnyi hévforráskúpot. A látogatók ismeretterjesztő táblák segítségével ismerhetik meg Tihany természeti értékeit, de a szabadon látogatható tanösvény megtekintéséhez szakvezetés is igényelhető.

Jelentkezés:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Vers Réka oktatási szakreferens
Cím:
8229 Csopak, Kossuth u. 16.
Telefon: +36 30 382-7243 E-mail: versreka (@) bfnp (.) hu

Irodalom:
HUNKELER, P. (2000): European Diploma for protected areas.
Questions and Answers 6. - Council of Europe, Strassbourg.

További információ az Európa Tanács oldalán

Ugrás a tetejére