Virágnyelven

  • A növények szavak nélküli üzenete, hat különböző virágról kép
  • különböző virágok üzenetei
  • különböző virágok üzenetei
  • különböző virágok üzenetei

A növények szavak nélküli üzenete

Ismét eljött a tavasz, a természet nagyszerű művésze: napfényt szór az égre, patakokat indít útnak, madarakat fakaszt dalra és ezernyi virágot fest a tájra. A kora tavasszal megjelenő, színes virágmezők nem szólnak, szavak nélküli üzenetük mégis érthető mindnyájunk számára: a természet ébred.

A növények alkalmazkodóképességüknek köszönhetően jelenlétükkel vagy épp hiányukkal sok mindenről üzenhetnek a számunkra: abiotikus (éghajlat, talajminőség, időjárás) és biotikus viszonyokról (élőhely, táplálékforrás, kártevők) egyaránt. Ugyanakkor néhányan közülük szimbolikus tartalmak hordozói is, melyek az emberiség évezredes kultúrájában, monda- és hitvilágában gyökereznek. Néhány szimbólum jelentése jól ismert: a temetőkertekbe ültetett örökzöld növények a halhatatlanság és az öröklét megtestesítői, míg a sírköveken megjelenő virágkiültetések a halál fölötti diadal és az újjászületés jelképei.

Néhány növény esetében némi előismeretre is szükség lehet a jelentéstöbblet megértéséhez. Többek között ilyen növény a nárcisz, amely az önteltség és a hiúság szimbóluma. Nem véletlenül, hiszen nevét a görög mitológiából ismert Narkisszoszról kapta, aki a víz tükrében megpillantva önmagát szerelembe esett. Mikor azonban a víz fölé hajolva meg akarta csókolni tükörképét, a folyóba zuhanva meghalt. Tragédiájának színhelyén egy csokor nárcisz hajtott ki, emlékeztetve ezzel mindnyájunkat a hiúság és az önimádat veszélyeire. Hasonló legenda szól a fagyöngy eredetéről is, amely a szerelem, a termékenység és az élet jelentésével egészül ki, alatta pedig mindenkinek lehetősége nyílik, hogy vallomást tegyen szeretetéről egy csók formájában.

A virágnyelv egykor a szerelmi élet egyik kifejezőeszköze is volt, amivel a szerelmesek egymás iránti érzéseikről és szándékaikról vallhattak burkolt formában az udvarlási időszak során. Mára kevesen beszélik ezt az izgalmas, titokzatos nyelvet, melynek felelevenítését és a természet nyelvi gazdagságának szemléltetését az alábbi, képekkel is illusztrált virágszótár szolgálja.

Írta és a képes virágszótárt készítette: Bubics Benedek tájvédelem

A virágszótárhoz felhasznált képanyagok forrása:

Allium sp. – hagymavirág

Aster sp. – őszirózsa

Bellis sp. – százszorszép

Convallaria sp. – gyöngyvirág

Cosmos sp. – pillangóvirág

Crocus sp. – sáfrány

Cyanus sp. – búzavirág

Cyclamen sp. – ciklámen

Gladiolus sp. – kardvirág

Hedera sp. – borostyán

Iris sp. – nőszirom

Lavandula sp. – levendula

Limonium sp. – sóvirág

Linum sp. – lenvirág

Mentha sp. – menta

Myosotis sp. – nefelejcs

Ornithogalum sp. – sárma

Papaver sp. – pipacs

Primula sp. – kankalin

Pulsatilla sp. – kökörcsin

Ranunculus sp. – boglárka

Rosa canina L. – vadrózsa

Sambucus sp. – bodza

Syringa sp. – orgona

Taraxacum sp. – pitypang

Viola sp. – ibolya

Xeranthemum sp. – vasvirág

A növénynevek szimbolikus jelentésének forrása: ITT.

Scroll to top