Egy kivételes ősgerinces lelőhely, Iharkút

  • Iharkút - ásatási helyszín
  • Iharkút - ásatási helyszín, kutatók
  • Iharkút - ásatási helyszín, önkéntesek és kutatócsoport
  • Iharkút - ásatási helyszín
  • Iharkút - ásatási helyszín
  • Németbánya, ősgerinces faszobrok

A Magyar Dinoszaurusz Alapítvány rendszeresen lehetőséget teremt, hogy a nagyközönség betekintsen az Iharkúton folyó ásatási munkálatok menetébe. A programsorozat kiemelt célja az ismeretterjesztés, hiteles forrásból való tájékozódás. Belepillanthatunk milyen is egy ásatás, hogyan is működik a hazai őslénytani kutatás, megtudhatjuk akár a tudományos újdonságokat és az elmúlt évek legérdekesebb leleteit.

A kutatócsoport munkáját az egyes ásatások alkalmával számos önkéntes segíti. A cél, hogy minél pontosabban tanulmányozzák, rekonstruálják azt a 85 millió évvel ezelőtti világot, ahol a bakonyi dinoszauruszok is éltek. Aprólékos munkával rétegről-rétegre, négyzetméterről-négyzetméterre haladnak, „kalapálják” a kőzetet, megvizsgálva minden egyes darabot. Majd az előkerülő fosszíliák maradványait letisztítják, geodéziai pontossággal bemérik a megtalálásuk helyét, majd becsomagolják, és a laborban további vizsgálatoknak vetik alá (mely faj kerülhetett elő, hogyan helyezkedtek el a maradványok egymáshoz viszonyítva…).

A lelőhelyen eddig nemcsak dinoszaurusz nyomaira bukkantak, hanem növényekre, csigákra, sőt egyéb gerincesekre is.

Eddig több mint 40 gerinces állat leletei kerültek elő (dinoszauruszok, repülő hüllők, édesvízi moszaszauruszok, krokodilok, különféle halak). Mára Európa egyik legfontosabb és legnagyobb intenzitással tanulmányozott késő-kréta időszaki ősgerinces lelőhelyévé vált.

A rendezvényre megváltott jeggyel, és az ott vásárolt poszter, könyv, mágnes, jelvény vásárlásával támogatták a résztvevők a bakonyi dinoszaurusz-kutatásokat.

Szöveg: Ancsin Gergely, Dr. Pósa Patrícia

Ugrás a tetejére